Млада гей двойка пребита в центъра на Варна

Млада гей двойка бе пребита в центъра на Варна миналата събота. Инцидентът се е случил в късните часове при неочаквани обстоятелства. Двете момчета, чиято идентичност ще запазим анонимна от съображения за сигурност, са празнували с приятели изпращането си, преди да заминат заедно в чужбина. След приятното случване, те решават да си купят храна от заведение за бързо хранене (Gyros Factory/Гирос Фактори, което се намира близо до посещавания хотел “Черно Море”). На път за въпросното място двамата биват спрени от трима мъже в преминаваща кола, които им предлагат да отидат на стриптийз бар. След като момчетата отказват, те отнасят множество обидни подигравки и подвиквания, но продължават към набелязаната точка.

След поръчка в Гирос Фактори, един от касиерите на заведението също започва да се отнася подигравателно с тях. В резултат на това, двете момчета решават да откажат поръчката и си поискват парите обратно. Това предизвиква допълнително напрежение и хомофобско отношение от страна на касиера, който директно ги нарича ‘педали’, замеря ги с дюнера и се нахвърля на бой. След като сблъсъкът се пренася на улицата пред заведението, към него се присъединяват и мъжете от колата, които преди това им се подиграват и се оказва, че са седнали в съседното заведение. Двете гей момчета биват пребити, а резултата от кървавия побой е счупен нос, хематоми и тежки наранявания.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Винаги е трудно да чуем за случаи, в които ЛГБТИ+ хора стават жертва на хомофобия и трансфобия в България. Докладванията на подобни произшествия ни изкарват от стъклената кутия, в която сме се затворили в ежедневието си. Какво ще правим, ако следващия път жертвите сме ние или някой приятел или роднина? Важно е, обаче, на тези случаи да се дава гласност и те да предизвикват отзвук в обществото.

Адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация “Действие” се срещна с пострадалите момчета и веднага им бе оказана правна помощ и представителство.

За съжаление, престъпленията с дискриминационен мотив – сексуална ориентация и полови идентичност все още не фигурират като такива в Наказателния кодекс. Активистките организации “GLAS”, “Билитис” и “Действие” продължават борбата си за промяна на Наказателния кодекс и междувременно отделят ресурси и време за обучения на полицейски служители в страната и България, които да могат да разпознават и реагират на подобен тип престъпления.

Сигнал за докладване на престъпления от омраза и хомофобия може да подадете на https://wearetolerant.com/, а за безплатна правна помощ може да се обърнете към info@deystvie.org