Рут Колева празнува жената без етикети в новото си видео „Salty“

Това не е поредната песен с кауза на Рут… Или такава, която може да мине незабелязано в сладникавия пролетен саунд. Далеч от този вкус, Рут Колева представя „Salty“ – песен, която обръща представите и отговаря на очакванията за качествена музика, поднесена чисто, без подправки.

Вдъхновена от месеца на жените „Salty“ пoказва главната женска роля в болезнено откровена същност, ранимост, сила, гордост и хубост във всичките й форми. Видеото към песента е дело на режисьора Георги Манов и е своеобразен прочит на женската красота и самочувствие,  без етикети и социални внушения. Холивуд никога няма да приеме образа на момичетата, които участват в снимките към песента, но „Salty“ подрежда едно истинско дефиле на високо вдигнатата глава и показва истината без тунинг и филтър.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В този проект Рут отново работи с космополитния Георги Линев – Kan Wakan, който е продуцент на проекта. Музиката е създадена съвместно от Линев и българската гордост в американския музикален шоубизнес- Илияна Недялкова, композирала, заедно със ZAYN великолепната „Entertainer“. „Salty“ излиза след поредица от успешни сингли на Рут Колева, получили ротация в Европа и Америка и продължава стабилната хит линия на единствената българска изпълнителка с актуално международно признание.

„Salty“ се осъществява с подкрепата на фондация GLAS: „Рут е сред артистите-визионери, които безпогрешно напипват пулса на обществото и не се страхуват да заемат позиция по теми, които са често неразбрани“, споделят от GLAS. „За нас като фондация, работеща в посока приемане и равенство за ЛГБТИ хората в България е важно да говорим чрез езика на изкуството и музиката, които сближават и карат различията ни да изчезват. Клипът към Salty e безкрайно важен за транс презентацията в страната ни, в която на транс хората се гледа като на заплаха. Но той говори и за равенството и достойнството на това да си жена, дори да не си родена с този пол.“

Във видеото участват българските драг кралици Enigma Chadelle, Monica Loca и Katrin Bardak, с които ви запознахме наскоро. Особено вълнуващо е участието на Исобел Николова – първата транс жена във видеото на български популярнет изпълнител. „В деня, в който се свързаха с мен за участието ми в клипа и разбрах за концепцията и посланието, нямаше как да кажа не. Не заради друго, a защото участието ми в ‘’Salty’’ означава видимост не само за мен, но и за цялата транс общност в България. В едно общество, което се опитва да изтрие идентичностите ни, смятам, че няма по-важно нещо от видимостта. Сигурна съм, че ще отвори много дискусии и ще пречупи нужни стереотипи, но същевременно аз съм просто едно от момичетата в клипа и съветвам всички да му се насладят, без да изпитват нуждата да дисектират половата ни идентичност до крайности“, сподели Изи пред PROUD.bg.