Запознайте се с драг кралиците от новото видео на Рут Колева „Salty“

Утре (19 март) е премиерата на дългоочакваното ново видео на песента „Salty“ на Рут Колева, което е направено с партньорството на Фондация GLAS и Български фонд за жените. Срещаме ви с българските драг кралици, които ще видите във видеото – Katrin Bardak, Monica Loca и Enigma Chadelle.

Каква е връзката ви с женствеността като драг артисти?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Katrin Bardak: Когато драг образът е на драг кралица (защото има и драг крале и просто драг артист и т.н.), няма как да не бъде вплетена женствеността в маниерите, начина на структуриране на лицето и тялото и цялостното усещане, което е нужно за да се създаде фантазията.

Monica Loca: Бих описала връзката ми с женствеността като полярна, йонна и ковалентна.

Еnigma Chadelle: На женствеността често се гледа като на признак на слабост или уязвимост, независимо дали си жена или мъж. За мен тя е точно обратното. Когато съм в образ, тази женственост, макар и временна, ме зарежда със сила и увереност.

Кои са нещата, които успявате да изразите като драг кралици, а не можете да изразите извън образ?

Monica Loca: Драг образът ми позволява да имам самочувствие, което нямам извън драг. По-скоро го приемам като мегафон на вижданията и възгледите ми. Когато си огромна, шарена и бляскава жена, всеки те гледа и това усилва ефекта на изразяването ти.

Enigma Chadelle: За мен най-голяма тръпка е  самото изпълнение пред публика. Драг образът ми дава право да бъда когото си пожелая за онези няколко минути, в които съм на сцена, а самите дрехи, перуки, обувки и грим се превръщат в броня, зад която се чувствам по-сигурно и неуязвимо.

Katrin Bardak: Именно в изразяването е ключа. Независимо от посланието, един драг артист много по-бързо и успешно може да предаде своето послание на аудиторията. Затова смятам, че е добре да използваме платформата си и да бъдем гласа на онези, които не могат да бъдат чути.

Много радикални феминистки гледат на драг сцената като на пародия на жените. Какво бихте им отговорили?

Enigma Chadelle: Напълно разбирам от къде идва това мнение, но аз смятам, че повечето драг кралици имаме голяма любов към жените и превъплъщавайки се в този хиперболизиран женски образ, ние имаме за цел да ги възхвалим и да покажем колко въздействащо може да бъде едно женско присъствие или образ.

Katrin Bardak: Бих ги посъветвала да разгледат и разучат различните видове драг преди да сочат с пръст и да поставят всички под общ знаменател. Има разлика между преувеличен образ на жена и пародия.

Monica Loca: Всичко опира до начина, по който се гледа на нещата. Аз и моите колежки го гледаме като възхвала на женския образ и го правим с голямо уважение към него. Лично аз твърдя, че съм феминистка по душа и възгледи. По-лесно ще е да се хванем за ръце с тях и дружно да рушим патриархата.

Кой може да бъде драг кралица?

Monica Loca: Всеки може да бъде каквото си поиска. Нали това е целта на упражнението? Когато положиш усилия и вложиш въображение, мисъл и старание, няма как да не се получи нещо, което да не се хареса на хората.

Katrin Bardak: Въпреки че доскоро масовата публика е виждала само цис мъже като драг кралица и до там се е простирала цялата мейнстрийм представа за драга, аз смятам, че драг кралица може да бъде всеки.

Enigma Chadelle: Драг изкуството е за всички и няма много правила, така че всеки, който смята, че има какво да покаже като драг артист е добре дошъл да пробва, стига да е готов да се сблъска с болки в крачката, заплетени коси, криви мигли и безброй чорапогащи!