Ritual Gatherings подготвя уникално 3-дневно преживяване за July Morning

Изложба на съвременно изкуство събира артисти от 6 държави на плаж Камчия

Тази година фестивалът Ritual Gatherings подготвя уникално 3-дневно преживяване за July Morning на плажа, при устието на река Камчия. Програмата включва разнообразие от музикални стилове и световни имена, като Crazy P, Axel Boman, Traumer, S.A.M., DJ Holographic, а локалната сцена ще е представена от едни от най-интересните артисти у нас – The Foreigners – основатели на фестивала, Garo, Stephen Popov и много други. В по-ранните часове в трите вечери, ще се включат и лайв банди, като Trombobby & C-mo и Единствените им приятели, Ropotamo Live и Иван Шопов ft. Nikobo. Фестивалът има и богата дневна програма – изложба съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, йога и занимания за деца.

Ritual Gatherings пусна и филма за фестивала, който носи важно послание за многото лица на всеки човек и разбиването на стереотипите за самите себе си. Цялото видео “ALL OF US. TOGETHER” е дело на Beardfrost Productions и можете да гледате тук:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Съвременно изкуство на плажа

Ritual Gatherings ще покаже първата по рода си у нас изложба съвременно изкуство на плажа. Куратор на артистичната програма на фестивала е Мартина Йорданова – куратор в Националната художествена галерия и Директор на 25 Габровското биенале. В нея ще се включат повече от 20 артисти от 6 държави с голям фокус върху българските съвременни артисти. Част от тях са популярни, стигнали до най-големите галерии и международни фестивали, а друга част са такива, които екипът на Ritual Gatherings събира по време на работата си в Кюстендил, Троян и Шумен – артисти, които съхраняват местни традиции и поддържат локалното творчество и културен живот в тези градове. Ключово в концепцията е съчетаването на съвременно изкуство, традиционни занаяти и ритуали. Един от гвоздеите в програмата е норвежката артистка Tine Surel Lange, която пресъздава традиционен норвежки ритуал в нов, мултимедиен формат, с музикално изпълнение на виола на живо. Интегрирането на различни култури в артистичната програма и подбора на различни форми на изкуство, ще допринесат за предаването на едно от основните послания на Ritual Gatherings – да гради приемственост и представи културното разнообразие в пълния му блясък.

Сцена – произведение на изкуството

Централна роля в артистичната програма е отредена именно на основната сцена, която представлява огромна инсталация, подкрепена със светлинно шоу, специално изработена за фестивала от шведския артист Филип Якобсон и FlipZurd Studio. От хълмовете на северен Израел и дълбоките гори на Швеция те създават симбиоза, която превежда форми и същества от природата в уникална техника на дървена спирала, комбинирана със сурово дърво и естествени материали. Използвайки спираловиден дизайн, те изграждат голяма функционална архитектура и модули, които се превръщат в огромни дървена скулптури през деня и живи триизмерни светлинни картини през нощта. Част от сценографията беше изложена в рамките на Lunar Фестивал на светлините в София от 6 до 9 май.

Перфектна симбиоза между електронна музика и живи изпълнения

Познат добре, като фестивал за електронна музика, тази година Ritual Gatherings е събитие, което цели по-скоро да разчупи установените стандарти и разделение между музикалните стилове и техните публики и предлага богат лайн ъп, с внимателно подбрани имена от световната и локална сцена.

Едно от добре познатите добре познатите имена и най-обичана банда в UK през последните 20 години – Crazy P, идва у нас в съботната вечер, която ще се оформи като нощта на денс и диско музиката на фестивала. Феновете на този стил ще могат да чуят още Trombobby & C-мо и Единствените им приятели на живо, както и редица имена от варненската и софийската сцена.

На 15-метровата сцена на плажа се качва и номинирания за Grammy шведски продуцент Axel Boman. Той често е част от едни от най-големите музикални събития в света и международни музикални платформи като BBC Radio One, Burning Man, Coachella, Sonar, Art Basel и още много други. Едно от по-нестандартните имена в програмата на фестивала е DJ Holographic – бързо набираща скорост на световната електронната сцена, родена и израснала в Детройт. Вълнуваща с непредвидимите си сетове, тя често може да сервира микс от хаус бийтове, страстен R&B, соул, безкомпромисно диско и истинско детройтско техно от извора. Вдъхновена от музикалната общност на Детройт, като Underground Resistance, Carl Craig, Moodymann, Rocksteady Disco и DJ Minx, тя се присъединява към ударната група артисти на Ritual Gatherings точно за July Morning.

Концепцията на музикалната програма на фестивала е да даде голямо разнообразие от стилове, винаги да държи високо ниво, но и да изненадва с имена. Точно такава изненада са Иван Шопов и новото амплоа на Нейко Бодуров – квинтета Nikobo. Музикантите застават рамо до рамо, за да изнесат специален едночасов концерт, съчетание между джаз, drum & bass, амбиънт и електроника.

Хедлайнер на втория ден на фестивала е французинът Traumer – едно от най-актуалните имена в електронната музика в момента, което носи уникалното ъндърграунд звучене, любимо на голяма част от българската публика. Обещаващ пърформанс се очаква и от датчанинът S.A.M., който през последните няколко месеца взривява сцените на едни от най-големите клубове в Европа, след последното си парче, издадено на иконичния лейбъл Defected Records. Представители на локалния ъндърграунд се нареждат гордо до Traumer и S.A.M. – ветеранът Garo и основателката на супер успешната поредица партита Isterika – Annna.

Към всичко това, се присъединяват и основателите на фестивала – мексиканецът Gemm и момчетата от The Foreigners. Типичното за Варна фънк звучене пък ще бъде защитено от едни от най-известните и обичани диджеи в града – Selector Stiliyan и DJ Ilko.

Пълна информация за програмата и артистите, следете във Facebook и Instagram профила на Ritual Gatherings.

Билетите за Ritual Gatherings Festival 2022 от Рилийз 2 са почти изчерпани, като скоро предстои последен рилийз в продажба тук, така че побързай да грабнеш билет!

Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 „Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми“ се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.

Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян, Шумен и Аврен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.org

www.eeagrants.bg