@AlexisPlastic_ чрез Х

Разбиха витрина на инфо центъра на Белград Прайд в Сърбия

Днес, 7 януари, около 16 ч. маскиран мъж разбива с ритници витрината на информационния център на Белград Прайд в съседна Сърбия. Вандалският акт става навръх православната Коледа, която се празнува от страните, които спазват Юлианския календар.

Това е поредното послание към ЛГБТИ+ хората в Сърбия, че няма ден в годината, в който да сме в безопасност и че дори по време на празниците сме мишена на онези, които ни мразят и искат да ни лишат от равни права, да ни принудят да се крием и да ни казват, че няма място за нас в обществото.“ пишат от организационния комитет на Белград Прайд в социалната мрежа Х.

Това не е първата атака към Белград Прайд и техния информационен център. Въпреки наличието на записи от охранителни камери и доклади в полицията, организаторите отбелязват, че досега подобни атаки не са били разследвани от органите на реда.

Организационният комитет на Белград Прайд отправя молба към прокуратурата и полицията да се отнесат сериозно към атаката и в най-кратък срок да открият извършителя, както и да предприемат навременни мерки, за да бъдат спрени бъдещи атаки.