Протест срещу трансфобското решение на ВКС днес

Протестът е днес, 22 февруари от 18:30 пред Съдебната палата.

На 20 февруари, Върховният касационен съд взе решението да отнеме правото на промяна на половия маркер в документите на транс и интерсекс хората в България. В отговор на него ЛГБТИ+ организации, колективи и активисти излизат на протест днес, 22 февруари от 18:30 пред Съдебната палата. Ето какво споделят те:

Излизаме на протест! Ще се видим пред Съдебната палата, на 22 февруари (сряда), от 18:30 ч., за да изразим своя гняв и непримиримост. За да покажем пълната си солидарност с транс и интерсекс хората, чиито базисни човешки права биват потъпквани всеки ден!

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Апелираме смелите български съдии да продължат да прилагат задължителните за България норми на международното и европейското право като продължат да допускат юридическата промяна на пола така, както десетилетия наред правеха! Надяваме се това срамно решение на ВКС да не разубеди никого да прилага международните стандарти за правата на човека.

Правата на транс и интерсекс хората са човешки права и няма да млъкнем, докато не се преборим за тях! Няма да търпим!

Настояваме следващото правителство и следващото Народно събрание приоритетно да предприемат мерки за въвеждане на правна рамка за юридическото признаване на пола в България с участието на гражданските организации, в които са представени транс и интерсекс хората – онези, чието ежедневие зависи именно от тези мерки!