Проектозакон за „граждански съюз“ между еднополови двойки се разглежда в литовския парламент

Законопроектът за гражданския съюз, целящ да регулира отношенията между партньори от един и същи пол, премина първото гласуване в литовския парламент и ще се върне за второ гласуване в пленарна зала през юни.

Седемдесет депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта за гражданския съюз между еднополови двойки, 49 бяха против, а шестима се въздържаха.

Законопроектът, изготвен от управляващата консервативно-либерална коалиция, се разглежда като смекчен компромис, след като по-ранно предложение за въвеждане на еднополово партньорство не беше прието миналата година.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Алтернативен и по-консервативен законопроект, позволяващ на еднополовите двойки да регистрират връзката си, също премина първоначалното гласуване със 70 гласа „за„, 23 „против“ и 30 „въздържал се„.

Двата законопроекта ще продължат да се обсъждат заедно в парламентарните комисии и трябва да се върнат в пленарна зала на 21 юни.

Депутатът от Консервативната партия Юргита Сежониен, която представи законопроекта за гражданския съюз, заяви, че проектът е основен и предвижда само минимални разпоредби за „морално и социално справедлив съвместен живот без брак„.

Законопроектът за гражданските съюзи предлага да се премахне определението за партньорство в Семейната книга на Гражданския кодекс и да се замени с „граждански съюз„. Той ще се разглежда като доброволно споразумение между две лица за правна защита на личните им отношения.