PrEP център отвори врати в Барселона

PrEP – превантивното хапче срещу ХИВ/СПИН – все още не е одобрено в Испания, но центърът BCN PrEP Point вече е реалност. Основан от организацията BSN CheckPoint в Барселона, центърът предоставя информация за лекарството. „PrEP ще доведе до нормализиране не само на сексуалния акт, но и на човешките контакти с други хора,“ каза Феран Пужол, директор на BCN CheckPoint. „Ще работим първо с хората, приемащи хапчето, с цел да постигнат последователност с лечението“, добави той. „Това лечение ще доведе до спад на новите инфекции, които в момента са 2 на ден в Каталуния.“

PrEP означава предекспозиционна профилактика. Прилага се под формата на хапче, което се приема ежедневно. То намалява шансове за инфекции с ХИВ с 92%.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Центърът участва и в подготовката на предстоящо изследване сред испанските транс жени и мъже, правещи секс с мъже. Министерството на здравеопазването цели в изследването да участват 10 000 души, но тази бройка е прекалено висока според директора на BCN Checkpoint. Те описват как е постигнат 90% спад в инфекциите при предишни изследвания с по-малко от 4 000 души. За да се постигне такъв резултат, според Пужол „не е необходимо да се имунизира цялото население.“ Въпреки това, той подчерта, че инфектирането с ХИВ е доживотно и лечението би могло да струва 150 000 евро.

През месец септември BCN CheckPoint направи изявление към пресата, описвайки „четирите стълба“ на „глобалната им стратегия за значително намаляване на заразяването с ХИВ в гей общността“. Те са често тестване за ХИВ, достъп до антиретровирусно лечение за диагностицираните, скрининг и лекарства за други инфекции, предадени по сексуален път, както и лечение с PrEP.

Има и полемика около предлагането и употребата на PrEP, както е имало и при много други превантивни мерки. Дискусията произхожда от предположението, че човек, чувстващ се в безопасност от инфекция, би могъл да поеме по-рисковани действия за самия себе си – в този случай, сексуален акт с по-висок риск. Въпреки това, няколко изследвания показват, че ако се приема както трябва, употребата на PrEP е не само безопасна, но и ефективна.

С цел да сравни PrEP с други стратегии, Пужол коментира как действията на BCN CheckPoint вече са довели до малък спад в инфекциите поради ранно диагностициране. Изчислено е, че ХИВ в Каталуния засяга 0.02% от общото население, но сред трансполовите жени и мъжете, правещи секс с мъже, цифрата е 2.3%. Целта на основателите на PrEP Point е да достигнат същите минимални нива между двете групи. Пужол също счита за „нехайство“ да се оставят инфекции на двама души всеки ден.