Последният печели, фашизмът – също

След разразилия се скандал в БНТ с Орлин Горанов си струва да се запитаме когато езикът на омразата печели, кой губи?

Нека сме наясно – езикът на омразата има реални последици за засегнатите от него.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Той е функция на фашистките дискурси целящи да представят човешките права като продукт на интелектуален дебат. Каквито те не са.

Фашизмът често печели в България, а ние, сякаш вече почти имунизирани срещу езика на омразата, пропускаме, махаме с ръка или още по-лошо – като в случаите със скандала с Александър Кадиев в BTV и Иван Добчев залитаме към рационализация.

Oт друга страна, активистите често пропадаме в капана на емоционалната реакция и макар това донякъде да върши работа (бидейки огледален прототип на фашисткото манипулиране на емоциите на избирателите), тя не успява да даде нужната дълбочина за разбирането на това какъв политически театър реално се разиграва пред очите ни и замъглява способността ни за анализ.

Но спокойно, дами, господа и еднорози.

Кака Анджелика е въоръжена с точното количество емоционалност и склонност към анализ.

Винаги когато разглеждате един медиен скандал, в чийто център седи реч на омразата, трябва да си зададете следните три въпроса:

  1. Кой печели и кой губи от този скандал?
  2. Защо точно сега?
  3. Каква е целта?

Оказва се, че ,,Последният печели’’ е външна продукция на ,,Ес Пи Ви Тенк’’ ЕООД, а собственик е Васил Булянски. Същевременно той е и съсобственик на изданието ,,Консерваторъ’’.

Някой определено има чувство за хумор, наричайки предаването ,,Последният печели’’, защото, както разкриват разследванията на Терминал 3, изданието спечелва 700 000 лв. от еврофондове за издаването на псевдодесния си пасквил – апоетоз на речта на омразата – сборниче с неуспешни опити за есета с изплагиатствани идеи от Бен Шапиро, написани на чудовищно слаб български, какъвто дори осмокласник от гимназията вече би трябвало да е овладял. Така че можем мислим за всичко това като предизборни хляб и зрелища.

Но от такъв тип скандали, за съжаление, губим именно фокус. Таймингът на този скандал не е случаен.  Във време, в което трябва да сме обединени и солидарни пред лицето на кризата, във време, в което правителството ни се проваля катастрофално с ръководенето на процеса по ваксиниране, а хората са принудени да пишат фейсбук статуси с информация за ваксиниране, във време, в което българи умират, ние се занимаваме с ефирните изцепки на отдавна изгубил релевантността си бивш естраден певец. Така като го написах звучи жалко, нали? Да, жалко е.

Целта, разбира се, е ясна – отклоняване на общественото внимание, създаване на тема (както я наричат много хора ,,дъвка’’) с цел притъпяване на фокуса ни. Раздухване на проблематична тема, с цел създаване на конфликт в интелектуалните среди и разбиване вота на опозицията.

Междувременно някъде там в тъмното, кукловодите застанали над Булянски, Кошлуков и Борисов потриват доволно ръце и приготвят следващия предизборен медиен скандал, с който да ни държат залепени пред смартфоните и лаптопите, за да не можем да видим действителния цирк, в който ни принуждават да живеем в България единадесета година поред.
Мисля, че вече знам отговора на въпроса си.

Независимо от раса, пол, физически възможности, вероизповедание или сексуална ориентация, когато фашизмът печели, губим всички.