Beograd Prajd

Опустошиха мемориал на убита транс жена в Сърбия

Тялото на 18-годишната Ноа Миливоев е намерено в сръбската столица Белград седмици след изчезването ѝ.

Транс жена от Сърбия е открита мъртва, след като е била в неизвестност близо три седмици. Тялото на Ноа Миливоев е намерено на 6 юли в столицата Белград. Местните власти съобщават, че тялото ѝ е било разчленено и поставено в няколко торби и кофи за боклук.

Заподозрян е бил арестуван и според информация, разпространена в сръбските медии, е признал за извършване на убийството.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В деня, в който откриват тялото на Ноа, в центъра на града се проведе бдение в памет на поредната жертва на анти-транс престпление, но скоро след приключването му мемориалът беше поруган от група мъже.

Един от приятелите на Миливоев – който също е част от транс общността и говори пред VICE News при условие за анонимност, защото се страхува от ответна реакция от страна на десни групи – споделя „Има толкова много трансфобска омраза, насочена към Ноа, откакто тя беше намерена мъртва. Тя не заслужаваше тази съдба. Момчетата разкъсаха нашите транс-прайд знамена, разкъсаха цветята ни и изритаха свещите, които бяхме оставили„.

Миливоев за последен път публикува видео в платформата TikTok на 17 юни и оттогава приятелите ѝ я търсят. Те казват, че полицията не е разследвала изчезването ѝ, докато в социалните мрежи не е имало натиск за намирането ѝ.