Легализирането на гей браковете в САЩ е довело до спад на самоубийствата

През 2015 година Върховният съд на САЩ легализира еднополовите бракове във всички щати. Решението предостави на еднополовите двойки над 1100 законови разпоредби, права и привилегии, които преди това бяха достъпни единствено на хетеросексуалните двойки. Тогавашният президент Барак Обама заяви: „Това решение ще укрепи всички наши общности. Това е победа за Америка!“

От Associated Press, обаче, докладват, че легализирането на еднополовите бракове се е отразило добре не само на еднополовите двойки, но и на ЛГБТ+ младежите. Според актуални статистики процентът на самоубийствата е значително по-нисък от 2015 година насам. Самоубийствата са втората най-честа причина за смъртта на младежи в САЩ, а ЛГБТ+ тийнейджърите са пет пъти по-склонни да направят опит за самоубийство от хетеросексуалните тийнейджъри.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Проучването е направено сред 26 хиляди ЛГБТ+ младежи в 32 щата. Според резултатите процентът на самоубийства е паднал със 7% сред куиър учениците и 14% сред гей децата. Макар и да липсват доказателства за връзката на резултатите с решението на съда, изследователите вярват, че законът е накарал ЛГБТ+ младежите да се чувстват по-обнадеждени за бъдещето и по-приети от хетеросексуалните си връстници.