Ново заседание по делото срещу Боян Расате

В 9:30 сутринта днес се състоя поредното заседание в Софийски градски съд по случая с разбиването на общностния ЛГБТ център Rainbow Hub от националистът Боян Станков – Расате и група младежи на 30 октомври миналата година.

Разпитани бяха свидетелите М.Х. и Р.З. от страна на обвинението, вещи лица по случая, както и тримата полицаи, дошли на място след подадения на телефон 112 сигнал от потърпевшите. Един от свидетелите на обвинението не се явява поради здравословни причини.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Съдът не уважи искането на обвинението, да се потърси наказателна отговорност от Елена Ваташка, Ермина Боянова – дъщеря на Боян Расате, Александър Суев – председател на Кубратова младеж /младежка неонацистка формация/ и още разпознати от свидетелите лица, присъствали и допринесли за разрушаването на Rainbow hub, но пък констатира като доказано присъствието им „в района“ в инкриминираното време.

Адвокатът на ответната страна прави няколко опита да докаже несъответствие между първоначалните показания на свидетелите-полицаи и показанията, дадени от тях на днескашното заседание, но съдът не намира противоречия и отхвърля възраженията.

Съдът не уважи представената медицинска епикриза, удостоверяваща, че Глория Филипова от Bilitis, удареното от Боян Расате при нападението момиче, е в депресия заради случилото се, с мотива, че не може да се докаже пряка връзка между нападението и депресията.

Поради отсъствието на един от свидетелите, а и поради недоизяснени детайли по доказателствата, съдът насрочи дата за следващо, по нов план – последно заседание по делото, което ще се състои на 24 юни от 9:30 ч. като след това се очаква да излезе окончателната присъда над Расате.