Мъж, обвинен в заплаха срещу „Кампанията за човешки права“

Мъж от щата Мериленд е обвинен в заплаха към Кампанията за човешки права (HRC) по повод стрелбата в училище в Нешвил, при която се твърди, че стрелецът е транс човек.

В понеделник Министерството на правосъдието подаде наказателно обвинение срещу Адам Майкъл Нетина, на 34 г., от Уест Френдшип, щата Мичиган. Той е обвинен, че е отправил заплахата по телефона към централата на HRC във Вашингтон, окръг Колумбия, в нощта на 28 март. Преписът на гласовата му поща, съдържащ се в жалбата, гласи следното:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сега ще стреляте по училищата ни? Така ли ще бъде? Вие просто ще убивате малки деца. Вие просто ще избивате шибани малки деца. Нека ви кажа нещо, ние чакаме, ние чакаме. И ако искате война, ще имаме война. И ще ви избием обратно. Ще ви прережем гърлата. Ще ви забием куршум в главата. Няма да ни пука. Вие започнахте тези глупости. Вие ще ни убиете? Ние ще ви убием десет пъти повече в пълен размер“.

Стрелбата в презвитерианското училище „Завет“ на 27 март отне живота на три деца и трима възрастни. Твърди се, че стрелецът, който е бил убит от полицията, е бил транс мъж. Десните политици използват предполагаемата самоличност на стрелеца, за да разпалват омраза към транссексуалните, въпреки че масовите стрелци в преобладаващата си част са цис мъже, повечето от които бели.

Според прессъобщение на Министерството на правосъдието Нетина е обвинена в осъществяване на „междущатска комуникация със заплаха за нараняване„.

Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до пет години затвор.

Жалбата е подадена в Окръжния съд на САЩ в Мериленд. Полевият офис на ФБР в Балтимор разследва случая, който се води от помощник-прокурорът на САЩ Пол Е. Бъдлоу за окръг Мериленд и заместник-началникът Боби Бърнстейн от наказателния отдел на отдела за граждански права на Министерството на правосъдието.

Говорителят на HRC Елизабет Биби поставя заплахата в контекста на други нападения срещу американци от ЛГБТИ+ общността. „ЛГБТИ+ общността е подложена на атаки в щатските палати в цялата страна и в платформите на социалните медии„, каза тя по имейл за The Advocate.

Тази насилствена, изпълнена с омраза реторика води до стигматизация, а стигматизацията води до физическо насилие. Докато виждаме как радикални политици сеят омраза и страх с анти-ЛГБТИ+ реторика, виждаме как физическите заплахи за нашата общност се умножават – от въоръжени мъже на прайдовете, през заплахи за насилие срещу местни драг шоута в библиотеките, до бомбени заплахи в детски болници и продължаващо нарастване на фаталното насилие срещу членове на нашата общност, особено чернокожите транс жени.

В края на миналия месец HRC получи две заплашителни гласови съобщения. Тези заплахи бяха предадени на органите на реда, които оттогава потвърдиха, че са извършили арест. Благодарни сме на правоприлагащите органи за това, че действаха толкова бързо, за да запазят сигурността на нашата общност, и осъждаме всички думи и действия, свързани с насилие. Ще продължим да работим, за да призовем онези, които разпространяват насилие, страх и дезинформация.