София Прайд 2024 търси своя прочит на родолюбието

Най-голямото мирно шествие за човешки права в България ще се състои на 22 юни, а концертът тази година ще бъде на площад Батенберг

Кампанията на София Прайд 2024 “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекстта на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им. Най-голямото шествие в защита на човешките права в България ще се проведе на 22 юни, а големият концерт тази година ще бъде на площад Батенберг.  

Тази година фокусът на събитието е разговорът за темите и ценностите, които ни обединяват като български граждани. Една от тези ценостти е любовта към родината, личният пример и личният принос. 8 успели в своята сфера профисионалисти застават с лицата и имената си на билборди в София като част от кампанията. Историите им ще бъдат разказни дигитално в профилите във Фейсбук и Инстаграм на София Прайд в следващите дни.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сред личностите, които се включват в кампанията, са доктор Мирослав Ангелов –  лекар кардиолог, доктор Мила Бобадова – ветеринарен лекар, Драгомир Симеонов – юрист, Клемон Боло-Суков – преподавател по народни танци, Красимира Хаджииванова – съосновател на платформата “Майко Мила”, Надежда Рангелова-Бояджиева – животновъд и активист за детско здраве, Симона Методиева – социален педагог и Александър Миланов – медицински работник.

През 2023 година 11 смели български семейства бяха част от кампанията “Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023”. Билбордите на кампанията, които представяха историите на част от семействата, бяха вандализирани от неизвестни лица само два дни след поставянето им. Те бяха възстановявани в кратки срокове след всяка вандалска проява. Едно от семействата, споделило своята история – Галя и Елена, които застанаха зад обектива заедно със своите син и дъщеря, станаха обект на множество проверки и натиск. През май месец тази година кампанията на София Прайд 2023 спечели бронзово отличие в категория “Комуникации в публичния сектор” на наградите BAPRA Bright Awards 2024.

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите артисти в България. Новата локация, площад Батенберг, ще бъде домакин на концерта, който предхожда мирното протестно шествие и събира на сцената си едни от най-големите музикални звезди в България. Вратите на София Прайд ще отворят в 14:00 часа, а концертът ще започне в 16:00 часа с изпълнение на млади таланти. Организаторите отново ще даде възможност на млади артисти да се изявят и да пеят пред хиляди.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2024 е подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия и компаниите Mastercard, Paysafe, Progress, Absolut, Accenture, IBM, Ingram Micro, EY, HP Enterpise, Sutherland, Kin+carta, WorkNomads LAB Hotel, Fashion Days, Sensata и Grand Hotel Millennium.