„Lucid Eyes“ на Веселина Николаева е втората изложба в програмата на Sofia Pride Arts

Галерия Синтезис и Фондация GLAS представят изложбата Lucid Eyes на Веселина Николаева, един от водещите съвременни български фотографи, работещи с наративна фотография.

Кога за последен път сте се почувствали близо до някого? Как разбирате, че някой ви се е доверил? Можете ли да разчетете по погледа кога сте допуснати в нечий вътрешен свят?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Новата изложба на Веселина Николаева създава усещането за непосредствена, човешка близост. Портретите в човешки ръст изглеждат по-живи от много хора, които срещаме в ежедневието си – особено сега, когато към социалните маски се добавят и медицински.

На територията на изложбата топлината и откритостта не се крият под пластове от социални правила. Основното правило е просто – доверие за доверие. Хората от снимките допускат зрителя във вътрешния си свят, но и сякаш гледат в неговия. Гледат със спокойствие и откритост, с ясни очи. Неволно ни подканят да направим същото. С тях и с другите около себе си. Този поглед ни припомня физически какво значи да обичаме.

Изложбата включва 21 портрета и 2 пейзажа, кадри от бленувания външен свят. Може да бъде видяна от 13.05.2021 до 10.06.2021 в галерия Синтезис, бул. Васил Левски 55.

И един интересен детайл – ако се доближите до много от портретите ще видите как фотографът се вижда в тях… като вход през погледа към един друг свят.

Веселина Николаева (р.1976 г. в София) е фотограф​ и преподавател​​.​ ​Получава професионалното си образование в Холандия и работи на свободна практика от 2001 г. Работата ѝ  е показвана в множество международни изложби и фестивали. Основен фокус в нейните дългосрочни проекти са нещата, които изчезват завинаги. Тя снима изчезващи култури и колективната носталгия на обществата, чувството им за загуба и отчуждение и механизмите за тяхното справяне с глобализацията.

През 2004 г. издава първата си фотокнига BABA, за която получава голямата наградата на Международния фотографски фестивал в Лодз, Полша, последвани от Descubrimientos Award за най-добър млад фотограф в Мадрид, Испания и наградата на Canon – Сребърна Камера през 2005 г. Оттогава​ Веселина публикува книгите​:​ School no 7 (2007), Simply a Line (2009), номинирана е за наградата за най-добра книга Dutch Doc в Холандия (2010), книжното издание I Am Goood I Am Great I Am Wonderful и фотокнигата Yesterday When I Was Little (2014), която e номинирана за наградата на Vienna Photo Book Festival.