Литва предприе действия за узаконяване на полово-неутрални партньорства

Група либерални депутати в Литва предложиха узаконяване на полово-неутрални партньорства, които да не включват правото за осиновяване на деца. Законопроектът е в процес на финализиране от депутатите Виктория Чмилите-Нилсен, Томаш Витаутас Раскевичус, Пауле Кузмикиене, Андриус Навицкас, Иева Пакарклите и Евгений Гентвилас.

Понастоящем литовските закони не признават еднополовите граждански партньорства. Досега предишните опити на политици да узаконят гражданското партньорство пропадаха на ранен етап от парламентарния процес. Законопроектът ще иска гражданското партньорство да се дефинира със закон като „доказателство за съжителство на две лица (партньори), регистрирани в съответствие с процедурата, установена със законови актове, с цел установяване и развитие и защита на отношенията на партньорите“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Ако законопроектът бъде приет партньорите ще могат официално да регистрират своето партньорство в Службата за гражданска регистрация, независимо то пола си, и ще им бъде разрешено да приемат обща фамилия или да използват двойна фамилия. Също така те ще могат да споделят собствеността над имущество заедно. Законът, обаче, няма да разрешава на двойката да осиновява деца. Това право ще имат само двойките, сключили брак.

Законопроектът е включен в програмата на парламента за пролетната сесия, но все още не е официално регистриран.