Куиър проектът „Moonlight“ ще бъде представен на фестивала Antistatic на 8 ноември

13-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс Antstatic ще се проведе между 2-ри и 8-ми ноември в София. Сред програмата му са хореографския куиър проект „Moonlight“ и концерт на Иво Димчев.

„Moonlight“ е хореографски проект, фокусиран върху поетичните сценични структури, който функционира като „бърз механизъм за промяна на значенията“.  Играейки си с културните кодове от наследството на Уолт Дисни, представлението предлага възможност за преоткриване и разклащане на установените представи за идентичност чрез “queer” практики. Така „Moonlight“ поетапно изследва разпръскващите се значения на една променяща се реалност. Превръща се в „пънк симфония на разпознаваемото“, която съумява да обладае зрителското смущение с магическа пръчка. Зад хореографията и изпълнението на „Moonlight“ стоят Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Александър Георгиев е хореограф и изпълнител, който активно работи в сферата на съвременния танц от 2008 г. насам. През 2014 г. завършва  магистърската програма по хореография в School of Dance and Circus (DOCH) на Университета по изкуства в Стокхолм. Участва във  формални и неформални образователни програми като NOMAD, “SPAZIO”, “DanceWeb”, “50 Days Fly Low и Passing Through”, както и в програмата “Critical Practice made in YU” (3-то поколение).

Част е от екип на неправителствени организации „Гараж Колектив“ (България), „Interimkultur“ (Швеция), член е на Номадска танцова академия и е един от съоснователите (заедно Дарио Барето Дамас и Жана Пенчева) на неформалната група “STEAM ROOM”.

Дарио Барето Дамас е артист, работещ в областта на танца и хореографията. Образованието му преминава през “Teatro Victoria”, Тенерифе, “Institut del Teatre”, Барселона и “DOCH”, Стокхолм. Работи с „Кулберг Балет“ като гост-танцьор и с незавизимата хореографска организация “ccap / c.off”, създадена от Кристина Каприоли. Сред основните му интереси са темите за представеността, адаптивността, вниманието и екологията. Хореографският му подход се насочва към „утопично-мечтателни пространства, деконтекстуализации и чувственост“. Член е и съосновател (заедно с Александар Георгиев и Жана Пенчева) на неформалната група “STEAM ROOM”.

Повече за събитията на Antistatic може да прочетете тук.

https://www.facebook.com/events/718884255406783/