Киев Прайд отправи дръзко послание към Путин след нахлуването на Русия в Украйна: „Никога няма да се предадем“

ЛГБТ+ активисти в Украйна заявиха, че „никога няма да се предадат“ и че Путин „ще си счупи всички зъби, когато се опита да захапе„, когато Русия нахлуе.

В четвъртък сутринта (24 февруари), когато руският президент започна „военна операция“ в Украйна, светът беше широко шокиран. Той обяви решението в изненадващо телевизионно изявление, което веднага беше осъдено от други световни лидери.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Съобщава се, че в цялата страна са се чували експлозии, а външният министър на Украйна предупреди, че е започнало „пълномащабно нахлуване„.

На летището в Киев са били чути изстрели и експлозии, а Министерството на вътрешните работи на страната съобщи, че украинските военни командни пунктове в Киев и Харков са били обект на ракетни атаки.

През последните седмици украинската ЛГБТ+ общност изрази опасенията си за бъдещето, ако Русия нахлуе в страната. В четвъртък сутринта, когато се появиха новините за инвазията, Kyiv Pride, една от най-големите групи за защита на правата на ЛГБТ+ хората в страната, се обърна към Русия и Владимир Путин в Twitter.

Оставаме силни, не сме изплашени„, написаха от Kyiv Pride.

Путин ще счупи всичките си зъби, опитвайки се да ни захапе. Ние сме оставили далеч зад гърба си миналото, към което той се опитва да ни привлече. Ние сме страна, която е избрала ценностите на човешките права, хуманността, живота и личността. Путин живее в миналото, той има място там„.

В отделна публикация на английски език Kyiv Pride призова своите поддръжници по целия свят да се обърнат към правителствата си с призив „да предприемат действия срещу войната в Украйна„.

QUA, организация, която предоставя помощ и подкрепа на ЛГБТ+ украинци, живеещи в САЩ, осъди инвазията в четвъртък сутринта и веднага обяви плановете си за протест в Ню Йорк.

Групата заяви, че нейните членове и поддръжници ще се съберат пред Stonewall Inn, за да „протестират срещу продължаващата агресия на Владимир Путин и заплахата, която тя представлява за куиър движението в Украйна„. Те също така призоваха ЛГБТ+ застъпническите групи в Съединените щати и Европа да повишат осведомеността за заплахата, която руската инвазия представлява за куиър украинците.