Как да направиш гей сериал в консервативна среда?

Излезе първият сингапурски романтичен гей сериал!

За този прайд месец, ЛГБТ общността в Сингапур получи приятен подарък с премиерата на „Getaway“ – първият BL сериал продуциран от и за общността в града-държава. BL или Boys Love, е популярното наименование на литературен и филмов жанр от Азия, който представя романтични гей истории.

Продукция на Dear Straight People, сингапурска онлайн медия основана от Шон Фу през 2015 година, „Getaway“ разказва историята на Сам (игран от самия Фу), който се разкрива като гей пред консервативния си баща. След неприятната реакция на баща си, Сам заминава за Банкок да търси чичо си, който също е гей и е бил отхвърлен от семейството си след като се е разкрил. Там той открива безнадеждния романтик Топ (игран от тайландския актьор Прауийн „Снукър“ Налинг), който отчаяно търси любовта на живота си. Двамата започват да издирват чичото на Сам, но откриват много повече – за себе си, за живота и за любовта.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Въпреки че „Getaway“ не е биографичен филм, Фу споделя, че е отчасти базиран на живота му, както и този на негови приятели. Той се разкрива пред „консервативното си семейство“ на 26 години, но и до ден днешен темата остава табу. „Както и в други азиатски семейства, ние просто не говорим за това“, казва 31-годишният Фу. „Познавам много сингапурци, които са били изгонени от семействата си след като са се разкрили. Но установих, че ако не можеш да намериш подкрепа и разбиране в семейството си, просто си създаваш свое семейство.

В Сингапур, сексът между мъже е все още престъпление, голяма част от обществото е силно консервативно към ЛГБТ общността, а медиите не публикуват положителни истории на ЛГБТ теми. Затова създаването на местен BL сериал е стара мечта на Фу: „Откакто стартирах Dear Straight People, сме разказали страшно много истории на ЛГБТК+ общността под формата на статии и документални филми. Те, обаче, нямат същото въздействие като BL сериалите.

След един пиянски разговор със Снукър на Нова Година, и десетдневна самоизолация заради пандемията, мечтата му започва да добива форма. За сценария получава подкрепа от бивш холивудски сценарист, а основен спонсор на продукцията става петзвездният тайландски хотел-курорт The Siam, чийто мениджър е негов стар познат. Други спонсори са Gayhealth.sg – организация, която предоставя здравни услуги на гей мъже – и няколко местни фирми с ЛГБТ собственици, които подкрепят идеята за повече видимост на ЛГБТ общността в медиите.

С осигуреното финансиране, Фу се заема с продукцията, но не иска сериалът да бъде „конвенционален BL“ заради добре известните критики към жанра. Затова, „Getaway“ страни от вредните стереотипи като представя реалистични аспекти от живота на гей мъжете. И което е още по-важно – и нетипично за жанра – режисьорът и главните актьори са открити куиър хора. Освен Фу и Снукър, други актьори са Стивън Дейвид Лим – популярен сингапурски актьор (играе бащата на Сам), Ото Фонг – един от най-известните местни ЛГБТ активисти, и Зимон – тайландска транс жена, бивша участничка в „The Voice“ Тайланд. Режисьор е тайландецът Арк Сарож.

Фу се надява, че „Getaway“ ще повиши видимостта, приемането и разбирането на ЛГБТ общността и че ще насърчи създаването на повече ЛГБТ съдържание в Сингапур.

А аз се надявам, че ще разпали интереса на българската ЛГБТ общност към югоизточна Азия.

Премиерата на „Getaway“ беше на 23 май. Петте десетминутни епизода ще излизат всеки понеделник и могат да бъдат гледани в YouTube канала на Dear Straight People. Сериалът е на английски и тайландски, като могат да се изберат субтитри на английски, тайландски, китайски и испански.