PROUD.bg Presents: Звуците на октомври 2020

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. Октомври беше един от по-компромисните месеци в музикално отношение тази година, но все пак се насладихме на:

Astrid S – Leave It Beautiful:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Не сме напълно сигурни, че седемте години чакане за дебютен албум си струваха напълно (все пак „Leave It Beautiful“ се състои от едва 10 песни, продължаващи почти 30 минути), но музиката на Astrid S си заслужава вниманието, макар и да е претърпяла значителни метаморфози досега. Предвидимите денс парчета се редуват с леки балади, а пълнежи липсват. Всяка една песен носи хитов заряд и би звучала на място, по което и да е мейнстрийм радио. Най-ценното, обаче, си остава искреността и земното чувство на Astrid S като композитор.

Слушайте „Leave It Beautiful“ на Astrid S в Spotify.

LEON – Apart:

Вторият албум на шведската инди поп певица LEON  „Apart“ надминава миналогодишния ѝ дебют и впечатлява с емоционални текстове и семпли аранжименти. Атмосферичните парчета звучат като извадени от саундтрака на редовия съвременен младежки филм/сериал с хипстърска естетика. Вдъхновен от скорошна раздяла, записът разглежда тривиалното от необичайна перспектива и признава грешките и несъвършенствата и на двете страни. „Apart“ трудно би спечелил масовата публика, но вероятно ще донесе много нови почитатели на скандинавската красавица.

Слушайте „Apart“ на LEON в Spotify.

Roisin Murphy – Roisin Machine:

“Roisin Machine” е перфектното допълнение към поредицата от албуми, вдъхновени от диско течението, издадени през 2020 година. Roisin Murphy продължава да избягва предвидимите формули за радио хитове и се фокусира върху изграждането на атмосфера и напрежение в дълги парчета (само откриващата песен продължава 8 минути), които бавно достигат своята кулминация и напомнят за грациозността на Grace Jones. Без да “открива топлата вода”, музиката на ирландката звучи някак авангардно и смело на фона на случващото се на модерната поп сцена.

Слушайте „Roisin Machine“ на Roisin Murphy в Spotify.

The Vamps – Cherry Blossom:

The Vamps демонстрират еволюция в звученето си със завидна увереност. „Cherry Blossom“ е вдъхновен от пътуване до Япония през 2019 година и е ново начало за бандата. Парчетата в петия албум на британците са по-алтернативни и по-електронни и напомнят на развитието на колегите им от Австралия 5 Seconds of Summer (които също издадоха добър албум тази година). За първи път зад продуцентския пулт е самата банда, което прави звученето по-автентично и непринудено.

Слушайте „Cherry Blossom“ на The Vamps в Spotify.

Woodkid – S16:

Осем години след масово подценения „The Golden Age“, Yoann Lemoine продължава да ни изумява с уменията си да създава чудовищен хибрид от симфонична филмова музика и футуристична електроника. „S16“ е точно това, което очаквахме от Woodkid през 2020 година – депресивен и апокалиптичен проект, вдъхновен не само от лични драми, а и от глобалните проблеми. Вокалите на французина продължават да разтапят сърцата ни с емоция, а оркестралните и хорови пасажи ще предизвикат немалко настръхвания.

Слушайте „S16“ на Woodkid в Spotify.