PROUD.bg Presents: Звуците на август 2020

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. През горещия август озвучавахме летните дни и нощи с:

Glass Animals – Dreamland:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В третия си албум „Dreamland“ Glass Animals подхождат автобиографично и междувременно се заиграват по-смело от всякога с електронните си влияния. Резултатът е прекрасен психеделичен миш-маш от стилове, звуци и теми, които звучат еднакво носталгично и футуристично. Не се заблуждавайте от лековатата розова обложка, обаче – записът е доволно сериозен и драматичен и надминава всичко, което английската група е правила досега с амбиция и постоянно качество.

Слушайте „Dreamland“ на Glass Animals в Spotify.

Katy Perry – Smile:

Въпреки, че „Smile“ остана подценен от световните музикални критици, той връща Katy Perry в правилната посока след разочароващия „Witness“ и успява да обедини интроспективни и лични композиции с очакваните захаросани денс поп удари, на които гледаш с насмешка и все пак не можеш да спреш да танцуваш. 12-те композиции в изданието успяват да синтезират най-типичните похвати и стилистични елементи от творчеството на Кейти досега и същевременно да звучат изненадващо хомогенно. Не можем да си говорим за поп иновации, но пък получаваме глътка свеж въздух, от която имаме нужда през тази толкова трудна и критична година.

Слушайте „Smile“ на Katy Perry в Spotify.

Sevdaliza – Shabrang:

В „Shabrang“ Sevdaliza продължава одисеята си към звездите, като се втренчва все по-смело в корените си и ги превръща в свое най-силно оръжие и вдъхновение. Значително по-меланхоличен и поетичен от предшественика си „Ison“, вторият дългосвирещ запис на певицата с ирански корени разчита на емоционален максимализъм и богатство от автентични и органични инструментални пасажи. Sevdaliza успява да подчини разнообразие от жанрове, като R&B, джаз, алтърнатив, гръндж, трап и фолк за да изпълни мисията си.

Слушайте „Shabrang“ на Sevdaliza в Spotify.

The Killers – Imploding the Mirage:

Едва ли някой е предполагал, че The Killers са способни да издадат най-химновия си албум цели 16 години след емблематичния дебют „Hot Fuss“, но очевидно през 2020 година няма невъзможни неща. В рамките на десетте си стегнати композиции Brandon Flowers и компания успяват да предизвикат природен катаклизъм и впоследствие да го овладеят. С помощта на обещаващи колаборатори като Alex Cameron, k.d. lang и Weyes Blood, американската група намира златната среда и изковава стадионни химни, които в момента можем само да се надяваме да чуем на живо някога.

Слушайте „Imploding the Mirage“ на The Killers в Spotify.

Ulver – Flowers of Evil:

Някогашните норвежки блек метъл гурута продължават да преоткриват себе си с втори пореден синтпоп запис, който би звучал на място до някои от най-емблематичните пост-пънк/готик/даркуейв албуми от 80-те години. Стряскащата и магнетична обложка, кадър от легендарния филм „Страстите на Жана д’Арк“ (1928), успява да загатне за обреченото и минорно настроение на албума, но не разкрива изцяло красотата и дълбочината на парчетата, които изненадват с красиви препратки и детайли.

Слушйте „Flowers of Evil“ на Ulver в Spotify.