PROUD.bg Presents: Звуците на април 2020

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. Въпреки масовото отлагане на албуми (заради пандемията), април се оказа изключително наситен откъм качествени издания, а карантината беше една идея по-търпима, благодарение на:

Active Child – In Another Life:

 
L’N’Q: House & Disco
 

В първия си албум от пет години насам Pat Grossi (известен със сценичния си псевдоним Active Child) залага на изпитаната формула и продължава да ни потопява в уникалната си атмосфера, постигната благодарение на неземни вокални хармонии, ефирни и симфонични инструментали и смислени текстове. Сред вдъхновенията за меланхоличния опус на Pat са раждането на дъщеря му, световните размирици и вълната от терористични атаки в Париж през 2015 година.

Слушайте в Spotify

AWOLNATION – Angel Miners & The Lightning Riders:

Запознатите с радио хита „Sail“ от 2011 година биха предположили, че AWOLNATION са еднодневка от миналото. Това би изиграло лоша шега не само на групата, но и на феновете на алтернативната музика, които ще се лишат от задоволителна доза качествен и оригинален материал. Без претенцията да бъдат едни от големите, американците, водени от магнетичния Арън Бруно, продължават да издават интересен и предизвикателен поп-рок вече 10 години , а актуалният „Angel Miners & Lightning Riders“ е един от най-ударните и китарните им опити.

Слушайте в Spotify

Fiona Apple – Fetch The Bolt Cutters:

Една от емблемите на алтернативното инди от 90-те години Fiona Apple издаде петия си албум (и първия от 2012 година насам) „Fetch The Bolt Cutters“ и съвсем очаквано музикалните критици напълно полудяха и я обявиха за месията на модерната музика – оценката 100 в Metacritic говори сама за себе си. Дали подобни заключения не са преувеличени? Вероятно. Но не можем да си кривим душата, Fiona е страхотен композитор и разказвач, който винаги избира възможно най-неконвенционалните начини за да разкаже историите си. В привидно хаотичния и необуздан „Fetch The Bolt Cutters“ певицата повежда важен и радикален феминистки поход, развява смело знамето на „Me Too“ движението, оплаква обречената любов и ни вдъхновява да бъдем истински, солидарни и да крещим настоятелно в лицето на неправдата. А колкото до въпросния музикален хаос – той се подрежда по неочаквани начини при задълбочено и многократно слушане.

Слушайте в Spotify

Rina Sawayama – SAWAYAMA:

Rina Sawayama е същински алхимик, който смесва носталгията си по R&B и поп музиката от края на 90-те години с ню метъл китари, 80-тарски синтпоп и електронни дъб експерименти. Дългоочакваният ѝ дебютен албум носи фамилното име на певицата “SAWAYAMA” и се фокусира върху предизвикателни и лични теми, като конфронтирането на миналото, изправянето срещу фамилната травма и търсенето на идентичност. Не липсва и актуална социална критика, свързана с капитализма и консуматорството, екологичната криза и фетишизирането на азиатската култура. Финалният резултат е разнообразен и вълнуващ и обещава светло бъдеще за британката, родена в Япония.

Слушайте в Spotify

The Strokes – The New Abnormal:

В дългоочакваното си завръщане „The New Abnormal“ американските инди рок икони The Strokes забавят темпото, експериментират смело с електроника и създават един от най-eмоционалните и комплексните си албуми. Ролята на емблематичния продуцент Рик Рубин също не е за подценяване – майсторът на мащабния звук прави новите композиции на бандата още по-космически, ангажиращи и интересни. Междувременно елегичната „Ode To The Mets“ звучи като една от най-добрите закриващи песни, които сме чували напоследък.

Слушайте в Spotify