Mini-Pride Sofia

Хомофобска реклама в столичното метро

През последната седмица плакати със заглавие ,,Раят е винаги за двама – мъж и жена. Няма еднополов рай” се появиха във влаковете на метрото в София. Плакатите са реклама на книгата ,,Пътят към Армагедон“ на Александър Урумов, активен евангелист, познат със своите конспиративни теории. През 2019 г, като директор на пресцентъра на Министерство на отбраната Урумов разпространи неверните слухове, че „държавата ще взима децата на хората.“ През следващите години, заедно с ВМРО, се превърна в основния изразител на невярното твърдение, че чрез Истанбулската конвенция ще се прокарат еднополовите бракове в България. Урумов е осветен и като агент на ДС.

Плакатът, с ясно изразен хомофобски и дискриминационен характер и противоречащ на регламента за реклама на територията на Столична община, се разпространява само няколко дни преди началото на кампанията за предстоящите избори на 2 април 2023 г.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Новината идва само седмица след като ВКС реши, че транссексуалните лица в България не могат да заявят промяна на пол по юридически път.

Oт facebook страницата Mini-Pride Sofia излязоха с предложения за подаване на сигнал към Метрополитен ЕАД, СО и Метрореклама за допускането на рекламата. Може да намерите поста им тук – https://www.facebook.com/photo/?fbid=174218798691182&set=a.174196292026766

PROUD следи темата и ще информира при евентуални реакции на отговорните органи.