Хетеро актьори с награди за куиър роли на Оскарите

Филмовата академия на САЩ има навика да раздава статуетки на хетеросексуални актьори, влизащи в ЛГБТ роли. Традицията беше продължена и на тазгодишната церемония по връчване на Оскарите. Сред наградените актьори, изиграли куиър роли са Оливия Колман за „Фаворитката“, Махершала Али за „Зелената книга“ и Рами Малек за „Бохемска рапсодия“. Те се присъединяват към актьори, като Джаред Лето, Натали Портман, Шон Пен, Том Ханкс и други.

В речите си след награждаването им, Али и Малек отдадоха почит към личностите, които са изиграли. „Искам да благодаря на д-р Шърли,“ сподели чернокожия актьор. „Опитвайки се да предам есенцията на личността му извади най-доброто от мен.“ Рами от противоречивия филм за Queen и Фреди Меркюри каза: „Направихме филм за гей мъж и имигрант, който е живял живота си верен на себе си. Победата ми е доказателство, че има нужда от истории като тази.“ Актьорът беше посрещнат с критики, след като пропусна да адресира обвиненията за сексуално насилие към режисьора на филма Браян Сингър и след като „подмени“ бисексуалната ориентация на Фреди с хомосексуална.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Макар и на Оскарите тази година да бяха номинирани рекорден брой филми с куиър герои, в повечето проекти не участваха хора от ЛГБТИ общността.