Бой между ученици в Пловдив по хомофобски подбуди

Aгресия между ученици в центъра на Пловдив разбуни духовете в социалните мрежи. Няколко деца са с наранявания след размяна на удари, ритници и замеряне с яйца. Наложила се е и намесата на полицията, за да се предотвратят по-сериозни инциденти. В основата на конфликта се оказа непоносимост към ЛГБТИ хората. Организаторът на протеста е 14-годишно момче. Във видео материалите от случилото се се вижда, че голяма част от нападателите демонстрират позициите си чрез нацистки поздрав.

Свидетелка разказва: „Имаше над 50 момчета, някои бяха доста интелигентни. Опитах се да разговарям с тях. По думите им градинката е за майки с деца, а не за хора с различна сексуалност. Разбрахме, че са се организирали  в Instagram. Мятаха яйца, пръчки, павета. Имаше ранени момичета, а едно от тях припадна. Полицията се отзова почти веднага. После дойде и жандармерия. След като ги изгониха, момчетата тръгнаха към площад „Съединение“. Там са наплюли други момичета.”

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Благодарим на представителите на реда, които са се намесили и са прекратили набезите. Търсим и ще следим за реакцията и мерките на органите на реда, за да не остане този вандалски акт без последствия. Ако познавате или сте пострадал или свидетел може да се свържете с Фондация GLAS на мейл help@glasfoundation.bg

Kакто при този, така и при всеки друг случай, може да подадете сигнал на www.wearetolerant.com