Германското правителство приема план за улесняване на процедурата по смяна на пола

Германия ще намали бюрократичните формалности, свързани със смяната на пола, след като в сряда кабинетът одобри проектозакон за реформа на процедурата – стъпка, приветствана от ЛГБТИ+ активистите, но критикувана от консервативната опозиция.

Левоцентристката коалиция в Германия планира да реформира настоящата система, която се основава на „Закона за транссексуалните“ от 1980 г., който изисква транс хората да преминат медицински преглед, както и скъпоструващ и често продължителен съдебен процес, за да сменят пола си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Съгласно реформата, която ще бъде представена на парламента, транс, интерсекс и небинарните лица ще могат да променят данните си в бъдеще само с посещение в местната служба за гражданско състояние.

Новото законодателство не предвижда общо възрастово ограничение, въпреки че децата на възраст под 14 години ще трябва да имат родител или настойник, който да подаде заявлението вместо тях.

Министърът на правосъдието Марко Бушман изрази увереността си, че парламентът ще приеме реформата. Той заяви, че законодателството не засяга правилника за вътрешния ред в предприятията, с което отговори на опасенията на критиците, че реформираните правила могат да улеснят достъпа на мъжете до места, предназначени само за жени.

Реформата има за цел също така да предотврати неколкократната промяна на пола на дадено лице, като забрани всяка следваща промяна в рамките на една година след първата.

Гюнтер Крингс, консерватор, който говори от името на партията по въпросите на правосъдието, критикува реформата и за това, че не изисква децата да бъдат консултирани, преди да променят името и пола си.

Медицинските процедури за смяна на пола не са обхванати от законодателството и ще се регулират съгласно действащите медицински стандарти.