Съд в Тринидад и Тобаго декриминализира гей секса

През април тази година висшият съдия Давиндра Рамперсад постанови, че секции 13 и 16 от Закона за сексуални престъпления, който криминализираше секса между мъже, са противоконституционни. Въпреки това, съдията по делото не уточни как законът трябва да бъде интерпретиран, заради което решението не влезе в сила.

По време на изслушването, адвокатът на правителството, Фиард Хосейн, поиска 45-дневен срок, в който екипа му да подготви обжалване. Хосейн повтори искането на главния прокурор делото директно да бъде прехвърлено към Тайния съвет, където да бъде извършена обстойна съдебна оценка. Съдия Рамперсад отказа.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В ново становище от 14 страници вчера сутринта съдията собственоръчно измени настоящия закон, добавяйки понятието „по взаимно съгласие“. Той отказа да отмени целия закон, настоявайки, че няма доказателства, че граждани са били подвеждани под отговорност за секс по взаимно съгласие.

Делото бе заведено от родения в Тринидад и Тобаго британски гей активист Джейсън Джоунс. В първоначалното си решение от април съдията се съгласи, че законът нарушава правото на Джоунс на лична неприкосновеност и семеен живот.

Правителството ще обжалва.