Фондация GLAS, фондация ресурсен център “Билитис” и Младежка ЛГБТИ организация “Действие” с приз “Активисти на годината”

Фондация GLAS, фондация ресурсен център “Билитис” и Младежка ЛГБТИ организация “Действие” получиха наградата “Активисти на годината” на церемонията по връчването на годишните награди за правозащитност “Човек на годината”, организирани традиционно от Български Хелзинкски Комитет.

Мотивът за награждаването от БХК са съвместните и целенасочени действия в защита на човешките права на ЛГБТИ хората през 2018 година, благодарение на които в София отвори врати първият общностен ЛГБТИ център в България – Rainbow Hub. Инициирането на онлайн петиция за признаване на еднополовите бракове, сключени в чужда държава – членка не Европейския съюз, е друга от успешните посочени точки.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Голямата награда на церемонията получиха протестиращите родители на деца с увреждания. Подгласниците в наградите са Български фонд за жените и клуб “Не си сама”, които се борят срещу насилието над жени. Специален приз “Журналист на годината” получи Димитър Стоянов за многобройните си разследвания на корупцията в България. С приз “Постоянство и храброст” бе отличен директора на първото училище в област Харманли, което прие деца бежанци – Андриян Христов. Националната гражданска инициатива 7000 бе удостоена с приз “Доблест на годината” за инициативата за законодателни промени, които да признаят и защитят правата на хора с интелектуални и психични проблеми. Наградата “Вдъхновение на годината” получиха LOVEGUIDE – платформа за сексуално образование за деца между 11 и 17 години. Не на последно място, организацията за защита на животни “Четири лапи” и фондация “Дивите животни” са отличени с приза “Застъпници на годината” за активната си застъпническа дейност за спасяването на двете лъвчета Масуд и Терез от зоопарка в Разград и транспортирането им в новия им дом.