Филмът „Близо“ получи престижната награда на публиката LUX

Филмът „Близо“ на Лукас Донт се превърна в значим претендент в света на киното, като получи одобрението както на критиката, така и на публиката.

С номинация за „Оскар“ за най-добър международен игрален филм, удостоен с Голямата награда на журито в КАН, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали, „Близо“ впечатли зрители по целия свят. Пътят към успеха обаче не мина без предизвикателства.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Близо“ завладява публиката надлъж и нашир, което доведе до заслуженото му удостояване с престижната награда на публиката LUX. Признанието е не само за изключителното творчество на Донт, но също така подчертава въздействието на „Близо“ за предизвикване на значими разговори за пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

Въпреки успеха си, по време на прожекциите си в България филмът срещна съпротива и агресия. Крайно десни агитки и демонстранти от ПП „Възраждане“ атакуваха и попречиха на две събитията около филма, опитвайки се да заглушат посланията му, определяйки го като „пропагандиращ педофилия„. Първата провалена прожекция беше по време на ежегодния София Прайд Филм Фест, а втората на официалната премиера на „Близо“ във Варна, остро напомняйки за предизвикателствата, пред които е изправена не само ЛГБТИ+ общността, но и свободата на словото и медиите в България.

В речта си Лукас Донт спомена случилото се преди дни в България, като не позволи на атаките да засенчат значението на „Близо„:

Мисля си за зрителите в България, които не са успели да гледат „Близо“. Кои са? Как ли изглеждат? Как ли се чувстват да живеят в европейска страна, в която да гледаш филм, включващ мъжка нежност изведнъж се оказва опасно начинание.

Близо“ на Лукас Донт може да гледате до четвъртък, 29 юни в кината в София, Пловдив и Варна. Повече информация за прожекциите ще откриете тук.