Филм за първото прайд шествие в Грузия бе прожектиран на 5 юни

На 5 юни в Дом на киното в София беше излъчен филмът „Прайд на честа“, който разказва за организирането на първият ЛГБТ+ прайд в грузинската столица Тбилиси през 2019 г. Във филма е показана сложната политическа и международна обстановка, в която се намира Грузия и значението ѝ за организирането на прайда, както и влиянието на църквата и на местни бизнесмени, опитващи се да осуетят провеждането на марша на честта.

Станахме свидетели на това как, въпреки изключителната организираност на радикалните хомофобски групи и отказа на властта да заеме ясна позиция в подкрепа на ЛГБТ правата, организаторите все пак намериха начин да развеят флагът на дъгата над протестиращите хомофоби, а в крайна сметка и да проведат шествието, макар от няколко десетки човека за не повече от 100 метра.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След прожекцията на филма Симеон Василев от фондация GLAS и Лили Драгоева от фондация Билитис участваха в дискусия с Мариам Геладзе – една от организаторите на Тбилиси Прайд. По време на дискусията беше коментирано организирането на Прайда в Грузия, както и впечатленията на Мариам Геладзе за провелия се предния месец Бургас Прайд.

Стана ясно, че и тази година в Грузия се подготвя Прайд в Тбилиси, който ще се проведе в началото на юли. Гостенката сподели, че няма търпение да участва на София Прайд другата седмица и благодари за подкрепата, която получават грузинските активисти, като посочи, че дори самото присъствие на чуждестранни участници много помага, защото прави грузинските власти много по-внимателни за сигурността на участниците.

Събитието протече спокойно и този път нямаше провокации от радикални националисти.