Съдът в Южна Корея за първи път признава правата на еднополовите двойки

Южнокорейски съд за първи път призна правата на еднополова двойка в страната. С историческо решение Върховният съд на Сеул установи, че държавен здравен застраховател дължи застраховка на партньора на клиент, след като фирмата я прекратява, когато установява, че двойката е еднополова.

Мъжете са провели сватбена церемония през 2019 г., но еднополовите бракове не се признават в Южна Корея. Активисти твърдят, че решението е крачка напред за правата на ЛГБТИ+ в страната. Делото обаче ще бъде оспорено пред Върховния съд.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Ищецът Со Сон Ук заяви, че приветства решението и „признаването на едно много очевидно право, което не е било дадено„. През 2021 г. той съди Националната здравноосигурителна служба (NHIS), след като му е отказано осигуряване по плана на партньора му Ким Йонгмин. Първоначално на двойката е било предоставено покритие, но след това то е било отменено, тъй като от NHIS са заявили, че са допуснали грешка, като са го предоставили на еднополова двойка.

Празнувайки решението, Со похвали съда, че е възприел „принципа на равенството като важен въпрос„.

Мисля, че решението има голямо значение за ЛГБТИ+ хората, които са били в дискриминационна ситуация, за тези, които ги подкрепят, и за всички, които са дискриминирани„, каза той пред Би Би Си.

Върховният съд на Сеул отмени присъдата на по-нисша съдебна инстанция като установи, че покритието на съпрузите в рамките на NHIS се разпростира не само върху семействата, както е определено от закона. Съдът също така установи, че отказът на еднополовите двойки да получат такива обезщетения е равносилен на дискриминация.