Джо Байдън призова за защита на ЛГБТИ+ хората по целия свят в меморандум

С един от първите си меморандуми като президент на САЩ, Джо Байдън призова за разширяване на услията за защита на ЛГБТКИ+ хората по целия свят.

„Към всички човешки същества трябва да се отнасяме с уважение и достойнство и те трябва да могат да живеят без страх, независимо кои са или кого обичат. Ще бъде политика на САЩ да се стреми към прекратяване на насилието и дискриминацията въз основа на сексуална ориентация, полова идентичност или изразяване на пола или сексуални характеристики и да води със силата на нашия пример в каузата за напредък в правата на ЛГБТКИ+ хората по целия свят. Чрез този меморандум насочвам всички агенции, ангажирани в чужбина, да гарантират, че дипломацията на САЩ и чуждестранната ни подкрепа насърчават и защитават правата на ЛГБТКИ+ хората“, гласи меморандума.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Още през първия месец от мандата си Джо Байдън издаде заповед, забраняваща ЛГБТ+ дискриминацията на работното място и отмени забраната за транс хора да служат в армията, която беше наложена от неговия предшественик Доналд Тръмп.