Дом на киното и Фондация GLAS представят филма “Том от Финландия” за първи път на голям екран у нас

Дом на киното и Фондация GLAS със съдействието на Посолството на Финландия организират за първи път в България прожекция на голям екран на нашумелия биографичен филм “Том от Финландия” на финландския режисьор Доме Карукоски. Лентата ще се излъчи на 24 и 26 септември, от 20:30 ч., в Дом на киното (ул. „Екзарх Йосиф 37“, София) в рамките на Седмицата на скандинавското кино. Билети за прожекциите може да купите онлайн или на касата на Дом на киното.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Познат като Том от Финландия, художникът Тоуко Лааксонен става известен с еротичните си рисунки, които дават визуален образ на цяло поколение гей мъже, като повлияват на изкуството и модата и слагат началото на гей революцията. Но кой е човекът зад тези провокативни рисунки? Филмът на Доме Карукоски проследява живота му от окопите по време на Втората световна война и консервативното финландско общество през 50-те до битката му неговите произведения да бъдат публикувани в Калифорния, където той и изкуството му в крайна сметка биват признати и намират среда в сексуалната революция на 70-те. Историята на Том е разказ за любов, кураж и упоритост, която става символ на зората на движението за освобождение на ЛГБТИ хората.

Преди прожекцията на “Том от Финландия” на 24 септември (понеделник) ще се проведе и неформална дискусия с няколко български художници, сред които Ясен Згуровски и Калоян Русинов. Те ще покажат свои творби и ще споделят по какъв начин изкуството на Лааксонен е повлияло на тяхната собствена работа, както и за изграждането на артистичната им идентичност. Беседата ще се проведе в Cush.bar на Дом на киното от 19:30 ч. Всички гости и зрители са поканени да дойдат облечени в стил, вдъхновен от естетиката на Том от Финландия.