Благотворителен коледен концерт в паралелна вселена

Елате и останете изумени, човеци,

Вижте как Бог ни опрости!

 
L’N’Q: House & Disco
 

Вижте плана му за любов изпълнен,

Вижте подаръка му, тази нова рожба.

Вижте Могъщия, слаб и нежен,

Вижте света, потънал в мълчание.

Вижте Всевластния без трошичка пищност,

Вижте охолството, изпаднало в забрава.

С тези редове от традиционна християнска коледна песен (нескопосоано преведени от мен) започна благотворителен коледен концерт в амстердамската църква Вестеркерк в една мразовита съботна вечер преди десетина дни. Нищо необичайно, ще кажете.

Въпреки, че в много отношения събитието не се различаваше от коледния концерт, на който баба ви е отишла, имаше някои малки разлики. Гореспоменатата песен бе изпълнена от местната драг кралица Ники Тудей на фона на няколкометрово знаме с дъгата. Свещеникът, който изнесе приветствена реч, Вийлий Елхорст, е открито гей. А дарителската кауза, за която се бяха събрали няколкостотин гости – проблемът с бездомната ЛГБТИ младеж.

Живея в Холандия вече четири години и половина, но все се случва да остана изумен от нормалността, с която гей, би, транс и интерсекс хората са част от обществото тук. Бившият ми приятел ми се смее задето всеки път, когато видя знамето с дъгата да се развява от нечий прозорец, витрина на магазин, покрив на трамвай или фасада на църква, изпадам във възторг и правя снимки. Той е роден тук и не се впечатлява (поне не съзнателно) от подобни гледки. Докато в България се спори съществуват ли еднополови семейства, то тук тече обществена дискусия за правно уреждане на семейства с повече от двама родители (научих за това от детската новинарска емисия по националната телевизия).

Благотворителният концерт бе дело на ЛГБТИ асоциацията COC Амстердам и Армията на спасението (дори тази глобална християнска организация с богата хомофобна история е про-гей в Холандия). Макар част от изпълнителите да не си изкарват хляба с пеене и това да си личеше, имаше немалко силни моменти. Като изпълнението на оперния певец Артур Акаев, който изпя “Joy to the World” на руски и, подкрепен от акустичните качества на 400-годишната протестантска църква, накара косъмчетата по тила ми да се изправят. Но емоционалното сърце на събитието без съмнение бе разказа на младия Йоел, който сподели драматичната си история с жестомимики, защото е глух. Йоел се разкрива пред дълбоко религиозната си майка на 17 и новината така обтяга отношенията им, че скоро животът му под онзи покрив става непоносим. След като бяга от вкъщи, той прекарва месеци по дивани и легла на познати и непознати – съдба, която по данни на водещата холандска ЛГБТИ организация, във всеки един момент споделят около 700 куиър младежи в страната.

Йоел. Снимка: Wessel Haxman.

“Вижте плана му за любов изпълнен”… 2020 години след предполагаемото библейско събитие, в света продължава да има твърде много омраза – голяма част от нея в името на същия този бог. И докато влиятелни религиозни институции насърчават социално разделение, спомагат сексуални престъпления срещу деца и вливат огромните си ресурси в кампании срещу равните права на маргинализирани групи, ЛГБТ общността в Амстердам има план за любов и активно работи за неговото изпълнение.

Марко Марков е съосновател на Младежка ЛГБТ организация „Действие“ и бивш редактор на PROUD.bg. Той е атеист.