Български ЛГБТ+ организации призовават КЗД да реагира срещу езика на омраза към гей общността

„Призоваваме Комисията за защита от дискриминация, като независим специализиран държавен орган по равенството, публично да реагира на последните изявления на вицепремиерът на Република България, министър на отбраната и лидер на националистическата партия ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. През последните години публичното застъпничество на КЗД в защита на маргинализираните групи напълно отсъства. Припомняме, че съгласно точки 10 – 13 от чл. 47 на Закона за защита от дискриминация, Комисията трябва да извършва превантивни и застъпнически дейности“, се казва в разпространеното до медии отворено писмо, подписано от Организационния комитет на София Прайд, фондация „Ресурсен център Билитис“, младежка ЛГБТ организация „Действие“ и фондация GLAS.

Напомняме, че в изявление пред медии в гр. Варна за протестите в страната г-н Каракачанов заяви, че целта им е да „доведат гей браковете и да се създаде джендър република“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според организациите това изявление не просто подменя същността на исканията на протестите. То употребява широко разпространените предразсъдъци спрямо ЛГБТИ хората, за да подбуди обществеността към негативни нагласи.

„България е правова държава и в нея равното третиране на хората е гарантирано от Конституцията на страната. С тази защита, следователно, се ползват и хората с хомосексуална ориентация, транс и интерсекс хората. Страната ни следва да изпълнява европейското и международно законодателство за защита правата на човека, в това число защитата на правата на ЛГБТИ хората“, се казва още в писмото.