Анти-ЛГБТ образователна реформа е приета на първа инстанция в Полша

 
BHK Banner
 

По-низшата камара на полския парламент, Sejm, прие образователна реформа, която много наподобява унгарските и руските закони за “ЛГБТ пропаганда“. Реформата, наречена “Lex Czarnek“, или “Законът на Чарнек“, по името на министъра на образованието Пшемислав Чарнек, ще унищожи всякакъв намек за приобщаващо ЛГБТ образование в полските училища.

В четвъртък, 13 януари, Sejm прие законопроекта, като 227 депутати го подкрепиха, а 214 гласуваха против. Сега законопроектът ще бъде разгледан от полския Сенат, който според експерти вероятно ще го отхвърли, но все пак окончателното решение ще бъде взето от “анти-ЛГБТ+” президента Анджей Дуда.

Законът на Чарнек” ще даде огромна власт на училищните инспектори, полски държавни служители, които контролират по няколко училища, като им позволява да налагат вето върху учебните материали и да уволняват директори без предизвестие, ако не се съобразяват с тях. Gazeta Wyborcza, най-големият независим полски вестник, съобщи: “Когато учениците искат да организират пореднияПетък на дъгата“, директорът няма да се съгласи. Те няма да позволят на ЛГБТ+ организация да дойде в училището с лекция за равенството. И няма да изпратят учител на курс за обучение по въпросите на равенството. Защото няма да искат да загубят работата си.

Френският евродепутат Лоранс Фаренг определи гласуването в четвъртък като “обезпокоително” и заяви, че управляващата партия “Право и справедливост” (PiS) на Дуда предлага “училищен модел, който обслужва нейната ултраконсервативна програма и поставя учителите под политически контрол“. PiS безмилостно атакува правата на ЛГБТ+ в Полша, а хомофобията се засилва, като големи части от страната се обявяват за “зони, свободни от ЛГБТ“.

Въпреки че изглежда, че “Lex Czarnek” е на път да се превърне в закон, Реми Бони, изпълнителен директор на общоевропейската организация за ЛГБТ+ права “Forbidden Colours”, настоява, че не всичко е загубено. Под натиска на политиците както в ЕС, така и по света, Полша може да бъде принудена да отстъпи, заяви Бони пред PinkNews. Той коментира: “През септември, след заплахите на Европейската комисия да отнеме финансирането, четири от петте провинции, които се обявиха за “свободни от ЛГБТ+ зони”, оттеглиха своите анти-ЛГБТ+ резолюции… Международният натиск върху Полша работи.

Хареса ли ви статията?