Анти-ЛГБТ образователна реформа е приета на първа инстанция в Полша

По-низшата камара на полския парламент, Sejm, прие образователна реформа, която много наподобява унгарските и руските закони за „ЛГБТ пропаганда„. Реформата, наречена „Lex Czarnek„, или „Законът на Чарнек„, по името на министъра на образованието Пшемислав Чарнек, ще унищожи всякакъв намек за приобщаващо ЛГБТ образование в полските училища.

В четвъртък, 13 януари, Sejm прие законопроекта, като 227 депутати го подкрепиха, а 214 гласуваха против. Сега законопроектът ще бъде разгледан от полския Сенат, който според експерти вероятно ще го отхвърли, но все пак окончателното решение ще бъде взето от „анти-ЛГБТ+“ президента Анджей Дуда.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Законът на Чарнек“ ще даде огромна власт на училищните инспектори, полски държавни служители, които контролират по няколко училища, като им позволява да налагат вето върху учебните материали и да уволняват директори без предизвестие, ако не се съобразяват с тях. Gazeta Wyborcza, най-големият независим полски вестник, съобщи: „Когато учениците искат да организират пореднияПетък на дъгата„, директорът няма да се съгласи. Те няма да позволят на ЛГБТ+ организация да дойде в училището с лекция за равенството. И няма да изпратят учител на курс за обучение по въпросите на равенството. Защото няма да искат да загубят работата си.

Френският евродепутат Лоранс Фаренг определи гласуването в четвъртък като „обезпокоително“ и заяви, че управляващата партия „Право и справедливост“ (PiS) на Дуда предлага „училищен модел, който обслужва нейната ултраконсервативна програма и поставя учителите под политически контрол„. PiS безмилостно атакува правата на ЛГБТ+ в Полша, а хомофобията се засилва, като големи части от страната се обявяват за „зони, свободни от ЛГБТ„.

Въпреки че изглежда, че „Lex Czarnek“ е на път да се превърне в закон, Реми Бони, изпълнителен директор на общоевропейската организация за ЛГБТ+ права „Forbidden Colours“, настоява, че не всичко е загубено. Под натиска на политиците както в ЕС, така и по света, Полша може да бъде принудена да отстъпи, заяви Бони пред PinkNews. Той коментира: „През септември, след заплахите на Европейската комисия да отнеме финансирането, четири от петте провинции, които се обявиха за „свободни от ЛГБТ+ зони“, оттеглиха своите анти-ЛГБТ+ резолюции… Международният натиск върху Полша работи.