Съдът на ЕС бе посъветван да задължи страните-членки да признават браковете на гей двойки

Старши съветник към най-висшата съдебна инстанция на Европейския съюз подкрепи правото на гей румънец да живе заедно със съпруга си, който не е гражданин на ЕС, в Румъния.

Страните-членки трябва да признаят правото на пребиваване на всички съпрузи, независимо дали позволяват на еднополови двойки да сключват брак. Това заяви генералния адвокат към Съда на Европейския съюз, Melchior Wathelet.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Румънецът Adrian Coman и неговият американски съпруг Claibourn Robert Hamilton са омъжени вече 7 години, а от 5 години се борят с румънските власти за признаване на брака им. Само така Hamilton ще може да получи право на постоянно пребиваване в Румъния.

Claibourn Robert Hamilton и Adrian Coman

Европейското законодателство разрешава хора, които не са граждани на ЕС, да живеят с европейските си съпрузи в коя да е страна-членка. Но румънските власти са отказали да признаят Hamilton за съпруг на Coman, позовавайки се на дефиницията на брак в румънското законодателство.

Melchior Wathelet заяви, че терминът „съпруг“ включва съпрузите от еднакъв пол. „Въпреки, че страните-членки са свободни да разрешават или не сключването на брак между хора от еднакъв пол, те не могат да нарушават свободата на движение на граждани на ЕС чрез отказ да предоставят на неговия или нейната съпруг или съпруга, гражданин на страна извън ЕС, право на постоянно пребиваване,“ каза той.

Съветите на генералния адвокат не са обвързващи за съдиите, но в повечето случаи те отсъждат в същата посока. Но каквото и да е решението на Съда на ЕС, то няма да реши съдебния диспут: Конституциинният съд на Румъния ще вземе окончателното решение, тъй като именно той се обърна към европейската инстанция за становище.