МАЛТА ЗАБРАНИ ‘ЛЕЧЕНИЕТО’ НА ХОМОСЕКСУАЛНОСТ

Малката островна държава Малта стана първата в Европа, забранила „лечението“ на хомосексуалност. Новият закон предвижда закон за медици, предписали подобна мярка.

Малтийските депутати гласуваха за Закона за утвърждаване на сексуалната ориентация, половата идентичност и изрязаването на пола, който определя опитите за промяна на нечия сексуална ориентация като „измамни и вредни“. Всеки, за който бъде доказано, че е участвал в подобни практики, ще бъде глобяван. В зависимост от сериозността на провинението, извършителите могат да прекарат до 5 години в затвора.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В последните години Малта се превърна в едно от най-прогресивните места в света що се отнася до правата на ЛГБТИ хората, достигайки първо място в тазгодишния доклад на ИЛГА-Европа.

ilga-europe-map-2016
Малта е на първо място в доклада на ИЛГА-Европа за 2016 с 88% положителен рейтинг.

Професионалните организации приветстваха новината, като Малтийската камара на психолозите, Малтийската психиатрична асоциация, Малтийската асоциация за семейна терапия и Малтийската асоциация на терапевтичната професия изразиха задоволство от приемането на закона. „Ние открито заклеймяваме практики, които са вредни за хората в нашето общество,“ заявиха те в общо изявление.