‘ЛУННА СВЕТЛИНА’ С ИСТОРИЧЕСКА ПОБЕДА НА ОСКАРИТЕ

Каква нощ! Насред един от най-удивителните гафове в историята на живата телевизия, микробюджетната гей драма „Лунна светлина“ (Moonlight) получи Оскар за най-добър филм на годината.

Развръзката бе като на филм. След акто легендарните актьори Фей Дънауей и Уорън Бийти обявиха от сцената на 89-ите ежегодни награди на Американската академия за филмово изкуство и наука, че заветния Оскар отива при „Ла ла ленд“, целият присъстващ екип на мюзикъла се стече на сцената и благодарствените речи започнаха. Много скоро обаче, стана ясно, че нещо не е наред. Докато наградените изказваха своите благодарности, хората зад тях започнаха да се споглеждат и да обсъждат нещо. И тогава дойде моментът, който едва ли някой си е представял, че някога ще се случи – Джордан Хороуиц, един от продуцентите на „Ла ла ленд“ каза: „Станала е грешка. ‘Лунна светлина’ – вие, приятели, спечелихте Най-добър филм!“.

 
L’N’Q: House & Disco
 
Джордан Хороуиц показва картата със заглавието на големия победител – „Лунна светлина“.

Оказа се, че актьорите са получили погрешен плик. Вместо онзи, съдържащ заглавието на големия победител, те бяха прочели съдържанието на резервния плик за категорията Най-добра главна женска роля, спечелена минути по-рано от Ема Стоун, „Ла ла ленд“.

И макар снощната церемония да влезе в световните новини с този гаф, той съвсем не е най-значимата част от нея. 10 години след непростимата загуба на „Планината Броукбек“ и близо столетие след връчването на първите награди Оскар, „Лунна светлина“ стана първият филм на гей тематика, спечелил най-високото признание на холивудските кинотворци. Той е и първият победител с микро бюджет. Сумата от 1.5 милиона долара не може да покрие дори логистичните и административни разходи на по-големите холивудски продукции.

Тримата актьори, играещи Шайрон в „Лунна светлина“.

„Лунна светлина“ спечели още в две категории. Наградата за поддържаща мъжка роля отиде при Махершала Али, а Бари Дженкинс и Тейрел Алвин Маккрейни получиха статуетки за адаптирания сценарий. Както ви разказахме след срещата ни с Бари Дженкинс, оригиналният сценарий е дело на открито гей актьора и сценарист Маккрейни и е базиран на собствения му живот.

Българската премиера на „Лунна светлина“ ще се състои на 11 март в рамките на София Филм Фест. Подробности можете да прочетете тук.

След изясняването на грешката, Бари Дженкинс и Джордан Хороуиц се прегърнаха на сцената. Режисьорът и сценарист на „Лунна светлина“ благодари на колегите си от „Ла ла ленд“ за „изискания и великодушен“ начин, по който реагираха на неприятната ситуация. Зад кулисите пък, Ема Стоун каза: „Толкова се вълнуваме за ‘Лунна светлина’. Смятам, че той е един от най-добрите филми за всички времена.“ PriceWaterhouseCooper, счетоводната фирма, която вече девето десетилетие брои гласовете на хилядите членове на Академията, се извини за ужасяващото объркване.

Джордан Хороуиц лично връчи Оскара на Бари Дженкинс и двамата се прегърнаха.

Междувременно, „Ла ла ленд“ спечели шест награди, включително за работата на 32-годишния си режисьор, Деймиън Шазел – най-младият човек, печелил някога в тази категория. Кейси Афлек грабна статуетката за най-добра главна мъжка роля.