ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД С РЕШЕНИE В ЗАЩИТА НА ГЕЙ ОБЩНОСТТА

Режисьорът Андрей Слабаков е извършил дискриминация под формата на тормоз и подбуждане с изказването си в телевизионно предаване през 2011 година, че гейовете са много по-вредни от цигарите, е решил Върховният административен съд (ВАС) преди няколко седмици, съобщи сайтът capital.bg.

Режисьорът изрази мнението, че гейовете са по вредни от цигарите с това, че „те разпространяват СПИН масово“ и „това не работи в интерес на обществото. Ако при повторното обсъждане на казуса Комисията за защита от дискриминация намери Слабаков за виновен, той може да бъде глобен с между 250 до 2000 лв.

„Изявлението на Слабаков цели да създаде и създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основата на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, нетърпимост, непоносимост, изключване. То ги етикетира, дамгосва ги и ги определя като разпространители на едно от най-опасните вирусни заболявания. Това неминуемо унизява, а значи и накърнява човешкото достойнство на хората, които определят себе си като гейове, защото ги представя на обществото, създава образ за тях в обществото, който мотивира омраза и пренебрежение (хомофобия)“, пише в решението на ВАС, което е написано от съдия Соня Янкулова.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Подчертава се също, че изказването е направено по национален телевизионен канал с голяма аудитория и е съзнателно, и целено. Съдът приема, че с действията си Слабаков е осъществил и подбуждане към дискриминация.

ВАС не приема аргумента на Комисията за защита от дискриминация, че става дума за свобода на словото, като посочва, че тя не може да е абсолютна. Не се приема и твърдението, че изказването е направено в хумористично предаване в късен час и представлява лично мнение на госта на предаването.

„Нито хумористичният характер на предаването, нито часът на неговото излъчване могат бъдат обстоятелства, които да доведат до оправдание на тормоза… Абсолютният характер на забраната за тормоз не допуска изключения било то и за лични мнения на публични личности“, пише в решението на съда.