„Uncoupled“: Новата романтична комедия на Netflix

В края на юли Netflix пусна своя ЛГБТИ+ ром-ком сериал „Uncoupled“. Сериалът проследява „успешния нюйоркски агент по недвижими имоти“ Майкъл Лоусън (Нийл Патрик Харис), чийто привидно перфектен живот се преобръща, след като дългогодишният му партньор Колин (Тък Уоткинс) го напуска след 17 години.

Въпреки, че историята може да звучи тежко за някои, „Uncoupled“ всъщност е комедия – тя е заимствана в голяма степен от стилистичния свят на „Емили в Париж„, а също така има и нотки от „Сексът и градът„. „Uncoupled“ не е просто романтична комедия – това е и празник на куиър приятелствата и връзките, които гей мъжете създават с жените. В центъра на сериала е динамиката между Майкъл (Нийл Патрик Харис), Стенли (Брукс Ашманскас) и Емерсън Брукс (Били), трима гейове, и Сюзън (Тиша Кембъл).

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

За една нощ той трябва да се изправи срещу два кошмара: да загуби мъжа, когото е смятал за своя сродна душа, и внезапно да се окаже самотен гей на 40 в Ню Йорк„, гласи синопсисът на сериала. През целия сезон Майкъл изследва постоянно променящия се свят на запознанствата, като разглежда популярни приложения като Grindr.

Тък Уоткинс, известен от сериала „Отчаяни съпруги“, пренася своя истински опит от раздялата в „Uncoupled“ и се възползва от собствените си преживявания – в някои отношения животът му е огледален на този на героят му Колин. „Аз съм на средна възраст и съм преживял раздяла на средна възраст, така че успях да внеса реален житейски опит в нея„, казва Тък пред PinkNews. „Мисля, че е страхотно, че сме достигнали до момента, в който не само можем да разкажем гей романтична комедия, но вече можем да разкажем и гей комедия за раздялата. С гей браковете идват и гей разводите, така че изкуството просто имитира живота и това, което се случва в нашата култура.

Куиър телевизията вече няма място за гей стереотипи. Забележително е и това, че вече сме в епоха, в която в едно телевизионно предаване може да има множество ЛГБТИ+ герои. Тък Уоткинс отбелязва, че не е било толкова отдавна времето, когато в сериалите е имало само по един „символичен“ герой.

Често бяхме представяни като гей-клоуни, ужасно проблемни личноси или психопати, а с течение на времето се разказват повече истории за нашата общност„, казва Уоткинс.

Романтичната комедия от осем епизода с Нийл Патрик Харис в ролята на манхатънския адвокат Майкъл Лоусън е налична в стрийминг платформата Netflix, а за тези, които вече са я гледали, препоръчваме да преживеят отново вълненията на героите в компанията на Трикси и Катя: