ВМРО: Конвенцията срещу домашното насилие ще ни докара травестити от Иран и гей бракове

Странна официална позиция по повод готвената ратификация в Народното събрание на Истанбулската конвенция (Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие) разпространи националистическата партия ВМРО.

Конвенцията бе приета от Съвета на Европа през 2011 г. и е в сила от 2014 г., но България все още не е страна по нея, напомня Mediapool. Преди месец зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова заяви по време на кръгла маса, организирана от Българския фонд за жените, че България ще ратифицира договора до края на календарната година и че подкрепя активно ратификацията ѝ от страна на Европейския съюз.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според партията на вицепремиера Красимир Каракачанов обаче, конвенцията изобщо не е толкова безспорна и крие предизвикателства пред традиционните ценности. Националистите видяха в нея троянски кон, с който насилствено на българския народ ще бъдат наложени ужасяващи, апокалиптични социални норми като основно уважение на самоидентификацията на транс хората, закрила на преследвани в чужбина ЛГБТИ хора и равни брачни права за всички.

„Под хуманното, защитаващо правата на хората заглавие“ конвенцията всъщност цели „да налага учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови „бракове“, твърдят от партията на Каракачанов.

„Ние от „ВМРО – Българско национално движение“ категорично се противопоставяме на ратифицирането на този документ“, посочва в позицията си организацията.

„Член 3 например въвежда определение за пол и полова идентичност като нещо различно от биологичния пол на човека: „Пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете“. На практика това дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове – ако един от двамата брачни партньори при законно сключен брак смени своя пол автоматично според Истанбулската конвенция се създава еднополово „семейство“, твърди ВМРО.

Гласуването на Истанбулската конвенция ще задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец с „особености на пола“. „С други думи, всеки травестит в Иран например може да получи гарантиран статут на бежанец у нас, тъй като в родината си е преследван заради „особености на пола“, посочват от партията на Каракачанов.

Политическата формация е направила собствена юридическа интерпретация на текстовете на конвенцията. Според разсъжденията на ВМРО на изпитание ще бъдат подложени куп традиционни ценности.

„Едно от сериозните негативни последствия от въвеждането на „социален пол“ е зачестилата практика трансексуални мъже-спортисти да се състезават в женски дисциплини и да доминират сред жените при вдигането на тежести, бягането, борбата, колоезденето, американския футбол, баскетбола, смесените бойни изкуства и др. Училища ще подлежат на санкции, ако не позволяват на момчетата, които се идентифицират с женския пол, да използват тоалетните и баните на момичета и обратно“, смятат от ВМРО.

„Истанбулската конвенция ще доведе до обвинения в насилие срещу родители, ако откажат да третират своето момиче като момче, при положение, че дъщеря им е пожелала това. В такъв случай родителите ще загубят и правото си образоват децата си в съответствие с техните морални убеждения“, твърдят от партията.

Оттам смятат още, че разпоредбите на Истанбулската конвенция ще нарушат свободата на религията. „Те ще принудят свещенослужителите, които са обвързани с абсолютно задължение за тайна на изповедта, да нарушат своята религиозна свобода“, твърди ВМРО.

„Междувременно Словакия е спряла всяко движение за ратификация след остра полемика. След опит да бъде тихомълком гласувана, разгорещени дебати се разгарят и в Хърватия, която също отхвърля Истанбулската конвенция. Същото се случва и в Латвия. Унгария категорично и окончателно е отказала ратификация. Така че не сме само ние единствени – цяла Източна Европа е взривена от Истанбулската конвенция“, твърди партията на Каракачанов. В сряда системата на Съвета на Европа за справки относно подписите и ратификациите на договора не можеше да се ползва. Известно е обаче, че до момента тя е ратифицирана от около 30 държави, сред които Турция, Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Дания, Финландия, Естония, Германия, Италия, Норвегия, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Швеция, Швейцария.

От ВМРО съобщават още, че в писмо до вицепремиера над 30 граждански, християнски и други организации за защита на семейството са се обърнали с молба за недопускане на ратификация на конвенцията.

„Поради цялата сложност на ситуацията вицепремиерът, който е и лидер на ВМРО – БНД, Красимир Каракачанов даде отрицателно становище на скандалните текстове в съгласувателната междуведомствена процедура, като пусна и писмо до началника на кабинета на премиера Бойко Борисов, в което категорично се противопостави на приемането на тази конвенция. В писмото се настоява тя да бъде подложена на широк обществен дебат и едва тогава да бъде разглеждана по същество“, посочват от партията.