ВАТИКАНА ПРЕДЛАГА ДРАМАТИЧНА ПРОМЯНА В ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ ГЕЙОВЕТЕ

Драматична промяна в отношението към хомосексуалните показа Ватикана вчера, понеделник 13 октомври, в документ, обявяваш, че хората с нетрадиционна ориентация могат „да предложат дарби и качества“ на християнското общество, и че католицизмът може да приеме гейовете и да признае позитивните аспекти на еднополовите двойки.

В изготвения след седмица дискусия от висшия католически клир документ се посочва още, че Светата църква трябва да намери „братско място“ за хомосексуалните, без да подронва принципите на църквата за семейството и брака.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Текстът не показва реална промяна в традиционнотo за Църквата осъждане на хомосексуалните действия или бракове, но използва далече по-толерантен и неосъдителен език. „Хомосексуалните имат дарби и качества, които да предложат на християнското общество, способни ли сме да приемем тези хора, гарантирайки им място в нашите общности? Те често искат да открият църква, която да им предложи гостоприемност“, до този извод стигат кардиналите и епископите.

Ватиканският експерт Джон Тавис, автор на бестселъра „Ватиканските дневници“, излязъл през 2013 г., обяви документът, известен на латински като Relatio (отношения), за „земетресение“ в отношението на католическата църква към гейовете.

„Документът ясно отразява желанието на папа Франциск да се приеме по-милосърден подход за брака и семейните въпроси“, казва Тавис.

Документът е част от събор на над 200 кардинали, архиепископи и епископи във Ватикана, свикан от папа Франциск на 5-ти този месец. Синодът трябва да обсъди отношението към големите предизвикателства на църквата по отношение на секса, приемането на контрацептиви, хомосексуализма и семейството като цяло. Дискусииите ще продължат до 19 октомври, след това цяла година ще се обсъждат от всички католически общности по света. После отново ще бъде свикан Синод и едва след това евентуално ще бъдат дадени новите формулировки и позицията на Римокатолическата църква.

Папа Франциск изяви позицията си в миналото, че Църквата трябва да бъде по-състрадателна с хомосексуалните, заявявайки: „Ако човек е гей и търси Бог и има добра воля, кой съм аз, че да го съдя?“