ЗАЩО ЦВЕТНОКОЖИТЕ ГЕЙ МЛАДЕЖИ ХОДЯТ НА СОЛАРИУМ ПО-ЧЕСТО ОТ ОСТАНАЛИТЕ МЪЖЕ?

Гей и бисексуалните мъже са едни от най-засегнатите от рак на кожата групи в САЩ. Ново изследване предлага, че причината за това може да се крие в солариумите.

Изследването, проведено от професор по психология в Щатския университет на Сан Диего, показва, че гей и би мъжете използват солариуми по често от хетеросексуалните мъже, като в същото време страдат от рак на кожата два пъти по-често. Взимайки предвид факта, че честата употреба на солариум преди навършване на 35 години се свързва с по-голям шанс за развиване на рак на кожата, професор Аарон Блашил решил да разгледа по-отблизо поведението на младите американци.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Блашил открил, че младите чернокожи и латино мъже, които правят секс с мъже, посещават салоните за тен по-често от белите гей и бисексуални младежи. „В противоречие с популярната логика, расовите и етническите малцинства ползват солариуми и изглежда, че този феномен е есобено концентриран сред подрастващите момчета от сексуалните малцинства,“ заключва той.

Чернокожите гей и би момчета ползват солариуми с честотата, с която го правят белите тийнейджърки. За онези, които предполагат, че машините за тен се ползват за потъмняване на кожата, това откритие звучи нелогично. „Но,“ обяснява Блашил, „ако разглеждаме солариумите като стратегия за справяне, то заключенията стават по-обясними.“

Сочейки факта, че излагането на UV лъчи има доказано отпускащо въздействие (чрез освобождаване на ендорфини), ученият предполага, че цветнокожите гей и би момчета посещават солариумите, за да се справят с менталното напрежение, причинено от дискриминацията, предразсъдъците и тормоза, на които са подложени заради расата и сексулността си.