Русия забрани „ЛГБТ пропагандата“ сред хора от всички възрасти

 
Кабинет Дъга – банер
 

Руският парламент прие на трето и последно четене закон, забраняващ „ЛГБТ пропагандата“ сред всички възрастни. Москва засилва консервативния си натиск на фона на войната в Украйна, която в четвъртък навърши девет месеца.

Законопроектът криминализира всяко действие, което се счита за опит за популяризиране на това, което Русия нарича „нетрадиционни сексуални отношения“ – във филми, онлайн, реклама или на публични места – и разширява обхвата на известния закон от 2013 г., който забранява „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения“ сред непълнолетни и е използван за задържане на активисти за правата на ЛГБТИ+ общността.

Съгласно новия закон физически лица могат да бъдат глобени с до 400 000 рубли, а организациите – с до 5 млн. рубли за „пропагандиране на нетрадиционни сексуални отношения„, докато чужденците могат да бъдат арестувани за срок до 15 дни и изгонени от Русия. Групи за защита на правата на човека и ЛГБТИ+ активисти твърдят, че разширяването на обхвата на закона означава, че всяко действие или публично споменаване на еднополовите връзки е функционално забранено.

Очаква се руският президент Владимир Путин да подпише законопроекта през следващите дни. От началото на войната в Украйна Кремъл започна нови усилия за насърчаване на „традиционните ценности„, като руският лидер превърна анти-гей реториката в един от крайъгълните камъни на политическата си програма. В неотдавнашна реч Путин обвини Запада, че „се движи към открит сатанизъм„, като даде за пример насърчаването на правата на хората от ЛГБТИ+ общността в Европа.

Александър Хинщайн, високопоставен законодател и един от авторите на законопроекта, заяви, че войната в Украйна е придала на предложения дискриминационен закон „нова актуалност„. По време на по-ранно обсъждане на законопроекта Хинщайн се насочи към популярното детско анимационно филмче „Прасето Пепа„, след като двойка лесбийки се присъедини към актьорския състав в епизод, озаглавен „Семейства.

В четвъртък активисти за правата на човека осъдиха законопроекта. Игор Кочетков, ръководител на правозащитната организация „Руска ЛГБТ мрежа„, заяви, че законопроектът е „абсурден“ опит на правителството да продължи да дискриминира ЛГБТИ+ общността в Русия. Кочетков заяви, че законопроектът е и опит на Кремъл да търси вътрешни врагове и да отвлича вниманието от загубите на бойното поле.

Правозащитниците се опасяват, че законът ще бъде използван за закриване на независими филмови и книжни фестивали, а темата за сексуалната ориентация и половата идентичност ще стане по същество табу в Русия. През последните няколко години Русия забрани редица групи за защита на правата на ЛГБТИ+ обностт, включително фондация „Сфера“ – организация, която хвърли светлина върху насилствените анти-гей чистки в Чечения.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина