„Прасето Пепа“ представя първата еднополова двойка в историята на предаването

"Децата ми видяха първата еднополова двойка в "Прасето Пепа" и светът не свърши", пише един от феновете в Туитър.

Хитовото анимационно шоу за малчугани „Прасето Пепа“ представи първото еднополово семейство в 18-годишната си история. Епизодът, озаглавен „Семейства„, беше излъчен във вторник (6 септември) и в него полярната мечка Пени запозна прасето Пепа с двете си майки.

В кратката сцена съученичката на Пепа – полярното мече Пени – разказва за двете си майки и за това какво прави всяка от тях специална. Докато рисува картинка на семейството си – две полярни мечки в рокли – Пени казва: „Аз съм Пени Полярната мечка. Живея с моята мама и другата ми мама. Едната мама е лекар, а другата мама готви спагети. Аз обичам спагети.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Епизодът раздели зрителите. Мнозина приветстваха включването на куиър персонажи, докато други не подкрепиха появата на еднополовата двойка. Британската организация „Алианс за безопасни училища“ написа в Туитър: „Наистина е хубаво да видим подходящо за възрастта представяне на еднополови двойки в @peppapig с Пени и двете й мами„. Друг зрител написа в Twitter: „Това е краят на феномена Peppa Pig. Какъв срам.

Излъчвано в 180 държави и преведено на 40 езика, „Прасето Пепа“ се превърна в глобален феномен, откакто през 2004 г. се появи по екраните. Франчайзът има играчки, линии дрехи и дори собствена туристическа атракция: Peppa Pig World.

През 2019 г. активисти стартираха петиция, в която призовават авторите на „Прасето Пепа“ да включат семейство с родители от един и същи пол, за да направят продукцията по-приобщаваща за всички деца. Петицията, която събра повече от 23 000 подписа, гласи: „Децата, които гледат „Прасето Пепа“, са в податлива възраст и изключването на еднополовите семейства ще ги научи, че само семействата с един родител или с двама родители от различен пол са нормални.“