За новото куиър видео „Candy Coated“ – интервю с Рут Колева

На 25 юли от 20:00 в Kino Cabana Рут Колева ще представи новия си видеоклип към парчето „Candy Coated“, който е направен с партньорството на Фондация GLAS. Премиерата ще бъде последвана от специален концерт, който не бива да пропускате. От PROUD.bg не пропуснахме възможността да разпитаме певицата за видеото и събитието.

Как се роди идеята за видеоклипа?

 
L’N’Q: House & Disco
 

Бях в Барселона и попаднах на един страхотен драг пърформанс, където се запознах с режисьора – Жоан Гало, който ми направи супер силно впечатление по време на изпълненията. Без да знам, че режисира му писах и му казах, че искам да участва в мой клип и така стигнахме до тук. Той всъщност измисли и създаде цялата идея.

Кои са другите ‘виновници’ за финалния резултат?

Александър Станишев, които освен всичко се оказаха астрален близнак на Жоан Гало (няма случайности), както и актьорите/танцьори Мариус и Валентино. Голямо благодаря и на Милен Данков и на всички, които помогнаха и се включиха.

Какво е посланието, което искаш да отправиш с видеото?

Основното послание е, че любовта е чиста форма и че колкото и да я обличаме в лицемерие, срам и предубеждения – в края на деня, когато сте лице в лице с любимия си, маските падат, короните се чупят и вашият свят остава непокътнат.

Снимка: Кирил Станоев

Разкажи повече за партньорството ти с GLAS.

Подкрепям GLAS и цялото ЛГБТ+ движение в България. През годините за мен се превърна в мисия да помагам и отстоявам правата на куиър хората в страната и прогресът и резултатите ме правят изключително горда и щастлива. Радвам се, че в последните години и други артисти и публични личности последваха примера ми. В началото се чувствах доста сама и бях обект на атаки в социалните мрежи и печатните медии с ужасяващи хомофобски текстове и лични обиди. В края на краищата, обаче, love wins.

Какво те вдъхновява да бъдеш толкова смела? От къде черпиш силите си?

Аз съм много романтична натура и вярвам в любовта. Освен това, аз съм израснала в добре развити държави, където е нормално да видиш еднополови двойки да демонстрират любовта си открито и за мен това е било винаги „нормата“. Дълбоко се възхищавам на всички гей хора в България за тяхната смелост и сила и ще се радвам, ако мога да помогна дори малко за промяната на обществената нагласа (промивана през комунизма с десетилетия). За мен това е чисто човешка мисия.

Какво могат да очакват феновете от представянето на видеоклипа на 25 юли в Kino Kabana?

Могат да очакват един страхотен концерт – много личен и много любовен, както и посветен изцяло на ЛГБТ+ общността. Искам това събитие да е началото на концерти, извън Прайд, които ще бъдат посветени на равноправието и любовта. Видео премиерата е нещо много важно за нас, защото този клип е нещо абсолютно ново и неправено в България. Ще съм много щастлива да ви видя там!

Премиерата на видеоклипа „Candy Coated“ и концерта ще се проведат на 25 юли от 20:00 в Kino Cabana. Билети: 10 лв. на предварителна продажба и 12 лв. в деня на събитието.

https://www.facebook.com/events/454328885112878/