WIO: Как по-успешно да приобщаваме ЛГБТИ хората в България на работното място?

Това беше темата на срещата с представители на бизнеса и дипломатическите мисии на Северните държави.

Представители на 10 компании, дипломатически мисии на Северните държави в България и фондация ГЛАС се събраха на 17-и май, Международния ден за борба с хомофобията, бифобията и трансфобията, за да обсъдят въпроси, свързани с многообразието и социалното приобщаване на работното място.

Целта на кръглата маса с тема “Отключване силата на приобщаването” (Unlocking the Power of Inclusion) беше да се обсъди ситуацията на ЛГБТИ общността в България и ролята на Северните държави в подпомагане приобщаването на тази група в обществото. Събитието беше организирано от Н.Пр. Кристиина Кувая-Ксантопулос, Посланик на Финландия в България, Симеон Василев, съосновател на Фондация ГЛАС и “Карготек България”, част от финландската компания Cargotec, глобален лидер в предоставянето на продукти и услуги за устойчив пренос на товари.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Сред участниците от страна на бизнеса, освен Cargotec, бяха още и големи компании като JYSK, IKEA, Novo Nordisk, Lindström, FCG Povvik, coBuilder International, Kongsberg Digital, Volvo Trucks, Beetroot Cargotec. От страна на дипломатическите мисии на събитието присъстваха заместник-ръководителят на Посолството на Дания Биргит Сара Кондруп-Палмквист, почетният консул на Кралство Швеция в България г-жа Зоя Паунова и Миряна Александрова от Почетното генерално консултство на Кралство Норвегия в България.

“Щастлива съм, че се събираме като общност на Северните държави в България и виждам много възможности пред нас. Надявам се, че за компаниите работата по тази важна тема ще донесе много удовлетворение. Така не просто правим каквото е редно, а и помагаме на България. Успехът на България е и наш успех,” каза Посланик Кувая.

Симеон Василев, съосновател на Фондация ГЛАС, сподели какви са някои от законодателните предизвикателства пред ЛГБТИ общността в България и как фондацията си партнира с бизнеса и други общности за промяна на начина на мислене на хората в посока по-толерантно и приемащо отношение, както и по-открита и сигурна работна и социална среда.

Като общество имаме да извървим дълъг път до приемането и осъзнаването на реалните проблеми на ЛГБТИ общността и имаме много да работим, за да преборим стереотипите и да помогнем за осигуряване на сигурна и приемаща среда на работа за всеки. Подкрепата от общността на Северните държави, бизнеса и дипломатическите мисии, е лъч надежда и силно вярвам, че заедно можем да допринесем за положителни промени в българското общество.” сподели Симеон Василев.

Благодаря за привилегията да сме съорганизатори на това събитие. Многообразието и приобщаването са сред приоритетните теми за “Карготек” и съм щастлив, че като финландска компания, имаме възможността да сме част от една много подкрепяща и активна общност на Северните държави. Очаквам с нетърпение и следващите стъпки които ще предприемем заедно като представители на бизнеса с подкрепата на дипломатическите мисии. Вярвам, че активните действия на нашата общност, могат да послужат като добър пример за каузата на ЛГБТИ хората в България и ще можем да помогнем за това всеки да се чувства приет и в безопасност да бъде себе си на работното място,” каза в изявление Миклош Шмит, Глобален ръководител на Cargotec Business Services и генерален мениджър на “Карготек България”.

Специален гост на събитието беше д-р Шърли Ноулс, Главен Директор “Многообразие и приобщаване” в американската софтуерна компания Progress. Тя сподели добрите практики във фирмата и даде практически насоки за подкрепа на хора от ЛГБТИ и други малцинства на работното място.

Компаниите участници в срещата се обединиха около идеята да продължат да полагат активни усилия в популяризирането и подкрепата на ЛГБТИ темата и темата за човешките права, както на ниво бизнес, така и сред по-широката общност.