Видеа повдигат въпроса за приобщаващо здравеопазване за ЛГБТИ хора в ЕС

 
BHK Banner
 

Проектът „Отворени врати„, изпълняван от университети и неправителствени организации от пет държави, предоставя още един ценен поглед върху търсенето на по-приобщаващи здравни услуги. Два видеоклипа, единият насочен към здравните специалисти, а другият – към ЛГБТИ общността, повишават осведомеността относно дискриминацията и предразсъдъците, с които куиър хората все още се сблъскват в системата на здравеопазването в Европа.

Въпреки че Световната здравна организация вече не категоризира хомосексуалността или транссексуалността като „психично разстройство“, има голям брой медицински специалисти, които нямат познания как да общуват с хората от ЛГБТИ общността по правилния начин, като използват стигматизиращ език или неправилни местоимения.

Във видеоклиповете на проекта се посочва, че това може сериозно да навреди на комуникацията между лекар и пациент. Този опит допринася и за по-лошия здравен статус на ЛГБТИ хората.

Анимираните видеа са увлекателен начин да се започне дискусия по тези въпроси. Те са режисирани от българката Весела Данчева, ръководеща студиото Compote Collective, а илюстрациите и анимацията са ръководени от Ива Токмакчиева и София Стоянова.

Видеата са представени на английски език, както и на петте местни езика на партньорите по проекта – български, полски, каталунски, унгарски и италиански, и са достъпни в каналите на организациите в социалните медии и в YouTube.

В рамките на проекта е изготвен сравнителен доклад, който очертава основните изводи от изследването на „Отворени врати“ и дава представа за разбирането, нагласите, опита и нуждите от обучение на здравните специалисти. Резултатите в доклада, изготвен през 2020 г., разкриват, че здравните специалисти имат ниска осведоменост по въпросите на ЛГБТИ и декларират необходимост от подходящо обучение.

Здравният персонал, който търси повече информация, може да се възползва и от краткото ръководство, обобщаващо най-важната информация за здравето на ЛГБТИ хората. Ръководството, достъпно на различни езици онлайн, включва въведение в ЛГБТИ терминологията, обобщение на здравните нужди на ЛГБТИ хората и практически препоръки за избягване на дискриминацията и създаване на приобщаващо клинично пространство.

Проектът „Отворените врати: Насърчаване на приобщаващи и компетентни здравни грижи за ЛГБТИ хората“ е съфинансиран от Програмата на Европейския съюз за права, равенство и гражданство (2014-2020г.) Участващите организации са Háttér, фондация Bilitis и GLAS, Università Degli Studi di Brescia (UNIBS), Universitat de Girona (UdG), Surt, Fundacio De Dones Fundacio Privada (SURT) и Lambda Warsaw.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина