Европейският парламент прие резолюция за правата на интерсекс хората

На 14-ти февруари, Европейският парламент прие важна резолюция в защита на правата на интерсекс хората. С тази крачка, институцията изразява ясната си подкрепа за защитата на телесната неприкосновеност и човешките права на интерсекс хората. Резолюцията допълва революционната резолюция от 2017 година „Насърчаване на правата на човека и премахване на дискриминацията срещу интерсекс хората“, приета от Парламентарната асамбеля на Съвета на Европа.

„Поздравяваме Европейския парламент за издаването на тази важна резолюция“, сподели Кити Андерсън, съ-председател на OII Europe. „Тя се основава на задълбочени познания за нарушенията на човешките права, с които се сблъскват интерсекс хората ежедневно в рамките на Европейския Съюз.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В резолюцията, Европейският парламент осъжда нормализиращите пола процедури и операции и насърчава държавите-членки да приемат закони, които да защитават телесната неприкосновеност на интерсекс хората. Той също така потвърждава факта, че интерсекс хората са изложени на многобройни случаи на насилие и дискриминация.